Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det behövs trafikåtgärder i Hunnebostrand. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sänk hastigheterna i Hunnebostrand innan någon skadas allvarligt

Det är hög tid nu att fortsätta den upprustning som en gång påbörjades genom att se över Dinglevägens hela sträckning genom samhället, för att förbättra trafiksäkerheten, återplantera de träd som fattas i allén och ha en plan för att göra vägen miljöanpassad.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hastighetsbegränsningen är 40 km/h inne i samhället men det är inte ofta bilisterna kör i den låga hastigheten. Mer än ofta går det snabbare än så och trafikincidenter av olika slag är inte ovanliga.

Dinglevägen går rakt genom Hunnebostrand och delar samhället i två delar, på ena sidan där området Hedalen ligger bor övervägande barnfamiljer och på andra sidan ligger affärer och all annan service. Det innebär att det är mycket korsande trafik från Dinglevägen/Brattebyvägen många av dem är barn som på ett oberäkneligt sätt tar sig fram till fots eller med cykel.

Idag sker inte bilkörningen på ett trafiksäkert sätt på grund av hög fart och dålig planlösning i själva korsningen.

För ett antal år sedan påbörjades en upprustning av Dinglevägen i Hunnebostrand. Syftet var att göra vägen trafiksäkrare men även att göra den mer miljöanpassad. Bland annat anlades refuger och en trädallé. Det var bra med dessa åtgärder men de var inte tillräckliga.

Hastigheten sänktes också från 50 km/h till 40 km/h för några år sedan utan någon avsevärd effekt på en lägre hastighet.

Jag är fullt medveten om att Dinglevägen är Trafikverkets ansvar men jag är också fullt medveten om att det är mycket vanligt med samverkan mellan Trafikverket och kommunen, ibland tillsammans även med civilsamhället.

Därför vill jag att kommunen tar sitt ansvar och samverkar med Trafikverket för att se över sträckningen och få till stånd en upprustning av Dinglevägen.

Therése Mancini (S)

Sotenäs