Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det är för dyrt med mensskydd, tycker insändarskribenten. Bild: Jessica Gow/TT

Sänk priset på mensskydden

Livmoderbärare mellan åldern 12 - 55 har menstruation, i snitt 3-5 dagar en gång i månaden. Det är en naturlig sak som sker och ett slags kvitto på att kroppen fungerar som den ska. Det här ger då ökande levnadskostnader, eftersom du behöver köpa bindor, tamponger och andra hjälpmedel för att slippa leva med smärtor eller rödfläckiga byxor. Finns det någon lösning på de här ökande kostnaderna?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ja, det finns det. Jag anser att priset på mensskydd bör sänkas. För det första, så tror jag att nästan alla som har mens kan hålla med om att det är väldigt otrevligt. Du blöder i mängder och upplever ibland extrema smärtor. I dagens samhälle är det dessutom tufft att vara kvinna, med lägre betalda löner i jämförelse med män.

För det andra så är det inte bara jag som tycker på det här viset. Clara Henry, en offentlig profil som blev känd genom sin Youtube-kanal där hon mestadels yttrade sig om just ämnet mens. Hon har bland annat lagt upp en video med namnet ” Jag vill ha gratis mens”. Hon berättar hur hon tycker det är orättvist att hon ska lägga så överdrivet mycket pengar bara för att hon har en livmoder, vilket hon inte själv bestämt. Hon berättar också att om livmoderbärare skulle slutat använda skydd så skulle vi blöda igenom enormt mycket.

Vissa människor som inte förstår innebörden med mens kanske tycker att du, som livmoderbärare, ska skjuta upp mensen via p-piller, eller kanske skaffa annat preventivmedel. Som till exempel p-stav eller spiral. Det kan man absolut göra, men det är inte alltid gratis det heller, eftersom man går gratis till ungdomsmottagningen fram till 25 års ålder. Efter det kostar ett gynekologbesök 200 kr, och en årsförbrukning av p-piller 1 049 kr. Det blir också dyrt i längden. Alla människor vill inte heller ha kemikalier i sin kropp, för att utesluta sin mens i syfte av att spara pengar. Vissa har till och med problem med att bli gravida i framtiden, och kan drabbas av ofrivillig barnlöshet.

Till sist, att mensskydden då ska vara så dyra som de är, tycker jag är patetiskt. Svd.se skriver i artikeln: "Butik sänker pris på mensskydd: är rätt” (190329) om hur en ICA-butik i Överkalix sänkt priset med 25 procent på tamponger. De säger ”en hel grupp personer drabbas ekonomiskt på grund av vilket kön de har”. Jag kan inte annat än att tycka att fler butiker och kedjor bör komma till samma insikt. Det här ämnet tar även metro.se upp, de skriver att ett paket med 16 stycken tamponger kostar cirka 29,50 kr och 15 paket per år blir en summa på 442,50 kr. Ett paket med 24 stycken bindor kostar cirka 39 kr, så 10 förpackningar kostar 390 kr per år. Det är inte bara skyddet man behöver betala för. Om man upplever mensvärk och PMS där irritation, ömma bröst, huvudvärk och svullnader kan innefatta, så kan man behöva smärtstillande. Man lägger närmare 50 000 kr på mensen, under hela sin livstid. Det är en extrem summa.

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker det är bedrövligt hur mycket pengar man som livmoderbärare ska behöva lägga på skydd för att undvika smärtor och blodiga byxor, för det blir sjuka summor i längden. Fler måste agera.

Caroline Larsson