"Att djurfria forskningsmetoder ofta är billigare att använda samt att de ger mer tillförlitliga resultat tycks göra det än mer oberättigat att fortsätta testa på djur”, skriver Simon Fridh.
"Att djurfria forskningsmetoder ofta är billigare att använda samt att de ger mer tillförlitliga resultat tycks göra det än mer oberättigat att fortsätta testa på djur”, skriver Simon Fridh. Bild: ROBERT F. BUKATY

Sätt press på dina politiker för att stoppa djurförsöken

Djurförsök kan antas vara något som hör till historien i Sverige. Men faktum är att vi i Sverige år 2018 avslutade försök på 334 572 däggdjur, fåglar, kräldjur med mera. Utifrån den svenska definitionen av djurförsök räknas även provfiske, vilket det året omfattade drygt 5,4 miljoner fiskar och 5 171 bläckfiskar.

ANNONS

Men allt detta är ju egentligen bara siffror. Ett mer träffande konstaterande är att det handlar om miljontals individer. Individer som med största sannolikhet har en subjektiv upplevelse av världen, precis som du som läser detta har. Subjektiv på så vis att det är som något att vara en av dessa individer, från insidan, och som kan uppleva situationer som innebär lycka respektive lidande. Ens subjektiva upplevelser är för alltid exklusiv en själv, men det tycks inte speciellt kontroversiellt att ändå sluta sig till att djurförsök innebär stort lidande för dessa individer.

Att djurfria forskningsmetoder ofta är billigare att använda samt att de ger mer tillförlitliga resultat tycks göra det än mer oberättigat att fortsätta testa på djur. Forskning på djur är inte bara mindre tillförlitligt, utan ofta rentav otillförlitlig, då till exempel bara ett av tio läkemedel som godkänns i djurförsök visar sig fungera på och vara säkra för människan. Faktum är dock att många av er som läser detta antagligen redan tycker att vi bör övergå till djurfria forskningsmetoder, då en opinionsundersökning visar att mer än 72 procent av EU:s invånare vill att djurförsöken ska ersättas. Samtidigt satsar den svenska staten i dagsläget endast 15 miljoner kronor på så kallad 3R-forskning, där forskning för att utveckla och validera alternativ till djurförsök ingår, så kallad replace-forskning. Även om alla 15 miljoner hade gått till replace-forskning så tycks det inte vara i närheten nog för att göra Sverige världsledande på djurfria forskningsmetoder.

ANNONS

Vad kan du som läser detta då göra? Regleringar och handlingsplaner behövs främst på nationell och EU-nivå, men din kommun kan parallellt med det som sker på högre nivå göra saker för att säga nej till djurförsök. Till exempel kan kommunen besluta att endast upphandla icke-djurtestade produkter till sina offentliga institutioner, som skolor, barnomsorg och äldreboenden. Du och dina bekanta kan alltså sätta press både på nationella och lokala politiker för att göra en förbättring och lägga mycket mer pengar på detta området, så att vi snarast når alternativ som hade inneburit att icke-mänskliga djur respekteras som kännande individer som inte forskas på utan samtycke.

Simon Fridh

medlem i Djurens Rätt

ANNONS