Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Så bra blir Lysekil efter nästa mandatperiod

Lysekilspartiet: Sociala oroligheter kommer att bli som bortblåsta

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vår berättelse om Lysekilspartiet skulle få förtroendet att styra Lysekils kommun. Den stora lokaltidningen skriver inför valet 2022:

Vi ser med spänning fram emot hur detta val kommer att falla ut i Lysekils kommun som efter decenniers politiska röra, svaga ekonomi och låga förtroende har tagit nya grepp på alla plan.

Nytt förtroende genom dialog och lyhördhet

I den senaste medborgarundersökningen ger invånarna och företagarna Lysekils kommun högsta betyg – så vad har hänt?

Lysekilspartiet satte direkt efter valet 2018 ihop ett styre tillsammans med två samarbetspartier. Genom att arbeta brett, öppet och lyhört fick de med sig ett flertal andra partier i fullmäktige på en långsiktig plan med tydliga mål. Även dialogen med kommuninvånarna, som tidigare kännetecknades av ett ”vi” och ”dom” har också ersatts av en stor samhörighet och vi-känsla.

– Nu lyssnar kommunen och politikerna på oss. Nu känner vi att vi kan lita på det som kommunen säger, nu sopas inget under mattan, säger en invånare.

– Nu får jag ett datum när ärendet ska vara expedierat och man håller det, vilket underlättar min planering. Så var det inte tidigare, menar en företagare.

Inom politiken råder nu en respektfull anda, vilken tillsammans med medborgardialoger verkar ha bidragit till mycket mer “verkstad” i kommunen.

Lysekilspartiet har verkligen levt enligt sin devis om “ärlighet, öppenhet och långsiktighet” och resultatet är helt klart en positiv framtid för Lysekil.

Ett flertal nya detaljplaner har fått fart på bostadsbyggandet.

En bred majoritet enades om en plan för Södra Hamnen efter Trafikverkets beslut att lägga ner Lysekilsbanan. Kommunen, Trafikverket och regionen satsar nu gemensamt på Södra hamnen, Brastad centrum och på den nästan fyra mil långa gång- och cykelleden som binder ihop Lysekil med Munkedal.

Förra mandatperiodens sociala oroligheter är nu som bortblåsta tack vare förebyggande satsningar inom skola, socialtjänst och fritidsverksamheter. Dessutom har polisen vidtagit skarpa, brottsförebyggande åtgärder. Numera råder det lugn som man kan vänta sig av en mindre kommun.

Numera präglas Lysekils kommun av den trygghet som man kan vänta sig av en liten kommun.

Och det talas nu vitt och brett om den serviceanda och det nytänkande som råder i Lysekil. Onekligen ser framtiden ljus ut för den växande kustkommunen.

Ronald Rombrant

gruppledare för Lysekilspartiet