Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så bra blir vår nya regering

Med januariavtalet ger vi svar på dagens samhällsutmaningar

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverige har en ny statsminister. I dag fick Sverige också en ansvarstagande, antirasistisk, och klimatsmart regering. Det är mycket bra. Vi har visat att vi går emot strömmen i Europa och står upp för de grundläggande svenska värderingarna: demokrati, solidaritet och alla människors lika värde.

För runt om i världen stärker högerextremismen sitt inflytande. Allt fler regeringar har de senaste åren blivit beroende av partier med en antidemokratisk agenda. Värst drabbat är Ungern, men också flera av våra grannländer har tagits som gisslan av högerpopulistiska krafter. I Sverige har vi stått inför hotet om en liknande situation: att få en liten och svag högerregering i händerna på Sverigedemokraterna.

Strax före jul fick vi se hur en sådan budget ser ut. Den var inte vacker. Den innehöll reformer som kastade oss årtionden tillbaka i tiden. Den visade klart och tydligt att det blåa alternativet inte tar klimathoten på allvar och att det inte heller anser att jämställdhet eller jämlikhet är viktigt.

I och med januariavtalet skriver vi historia. Sverige får en ny regering byggd på en bred samverkan i mitten av svensk politik. Centern och Liberalerna valde att bryta sina låsta positioner och samarbeta med oss och Miljöpartiet. Det gjorde de för att de vet att det är enda vägen framåt. Enda vägen för att inte hamna i klorna på högerpopulister.

Samhällsbygget går nu vidare. Samhällutmaningarna kan inte vänta. Vi måste minska de ekonomiska och sociala klyftorna. Vi måste skapa ännu fler jobb. Vi måste bygga fler bostäder och sjukvårdens köer måste bort. Skolan måste ge alla barn en bra start i livet och pensionärer måste kunna leva ett bra liv på sina pensioner. Kampen mot brottsligheten ska vara kompromisslös. Sveriges ekonomiska styrka och framgångar ska komma alla till del, i hela landet.

Nu formar vi framtiden i ett nytt samarbete.

Jörgen Hellman (S)

Paula Holmqvist (S)

Mats Wiking (S)

riksdagsledamöter