Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Henrik Edin (L)

Så dödar regeringens politik landets biografer

Henrik Edin (L): "Kulturen måste värnas i hela landet"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Biografdöden är på riktigt, och den socialdemokratiska regeringen är ansvarig. Kulturen är någonting som ständigt måste värnas, och som inte får betraktas som en kassako när finansdepartementet är ute efter att fylla svarta hål i statsbudgeten.

Vid förra årsskiftet infördes nya momsregler som gjorde att momsen för biografer höjdes från 6 procent till 25 procent. Ett ersättningssystem utformades som skulle stötta biografer som fick det svårt. Under förra året protesterade bland annat Svenska filminstitutet och hävdade att omkring hälften av Sveriges biografer låg i riskzonen för nedläggning. Efter att reformen genomfördes har inte resultatet låtit vänta på sig: Ersättningssystemet har inte fungerat och biografer runtom i landet hotas av nedläggning. Det är särskilt biografer i mindre orter som har farit illa.

Redan från början var argumenten för att ändra systemet svaga. Varför moms på biografer, och inte all annan moms på kultur, skulle höjas till 25 procent var smått obegripligt. Man får intrycket av att regeringen inte anser att film är någonting som faller inom ramen för vad som är kultur.

Under delar av 1900-talet oroade man sig för biografdöden. Man trodde att den skulle vara ett resultat av teknikskiften som gjorde att publiken stannade hemma för att kolla på film via TV. Föga anade man då att den verkliga banemannen skulle vara en socialdemokratisk regering. Det är verkligen anmärkningsvärt hur långt från tidigare kulturideal arbetarrörelsen har rört sig när man misslyckas med att hindra Alice Bah Kuhnke och Miljöpartiet från att driva igenom en direkt kulturfientlig politik. De långsiktiga konsekvenserna riskerar att bli förödande för samhället när man behandlar kulturen på det sättet som nu görs.

Det finns emellertid andra politiska partier som verkligen värnar kulturen – och då även den som finns på biografer. Liberalerna vill återställa momssatsen för biografer och ha en enhetlig kulturmoms på 6 procent, som det var innan regeringens reform. En återställning kommer att skapa bättre förutsättningar att driva biograf på mindre orter. De smalare biografverksamheterna som fokuserar på konstfilm och liknande kommer därmed också att ges en ärligare chans.

I grund och botten handlar det faktiskt om att människor ska kunna leva ett drägligt liv här i Sverige. Kulturen måste värnas i hela landet, och det borde vara en självklar målbild för alla politiska partier. Att den socialdemokratiska regeringen inte förstår det är pinsamt.

Henrik Edin

Riksdagskandidat

Liberalerna Göteborg