Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sten Bergheden (M)

Så försvårar regeringen för Västra Götalands landsbygd

Landsbygden behöver inte ökade kostnader och tomma ord, utan snarare större frihet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Landsbygdsministern är nu ute på Sverigeresa för att lova guld och gröna skogar till boende på landsbygden. Samtidigt driver regeringen i Stockholm en politik för högre skatter och hårdare regler för människor på landsbygden. Regeringen höjer drivmedelsskatter, utreder nya lastbilskatter och försöker införa flygskatter – samtidigt som förslagen för ökad konkurrenskraft lyser med sin frånvaro.

Regeringen interna osämja leder till en politik som tar med ena handen och ger med den andra, smulorna som tillfaller landsbygden skapar varken förbättringar eller fler arbetstillfällen. Landsbygdsministern måste svara på hur högre skatter och fler regler ska göra det attraktivt att bo och driva företag på landsbygden. I samband med sitt besök i Västra Götaland hoppas vi moderater att landsbygdsministern ger svar på följande frågor:

• Varför vill regeringen införa en flygskatt så att det blir dyrare att ta inrikesflyget från Landvetters och Trollhättan-Vänersborgs flygplats, helt utan klimatnytta?

• Varför har regeringen ändrat sammansättningen av viltdelegationerna så att miljöorganisationerna får mer makt över Västra Götalands viltvård än de som äger och brukar marken?

• Varför vill regeringen göra det dyrare att bo på landsbygden i Västra Götaland genom höjd bensinskatt och dieselskatt?

• Varför vill regeringen inte tillåta gårdsförsäljning av öl och vin trots att det skulle främja företagandet och besöksnäringen på landsbygden?

• Varför fortsätter regeringen att utreda och planera en ny lastbilskatt som ökar transportkostnaderna och försämrar konkurrenskraften för företagen och landsbygden?

Landsbygden behöver inte ökade kostnader och tomma ord, utan snarare större frihet, långsiktighet och bättre konkurrensvillkor. Det är viktigt att se hela landet och vi vill skapa förutsättningar som gör det möjligt bo, leva och arbeta i hela Sverige. Moderaterna vill bland annat sänka skatten för jordbruksdiesel för att stärka konkurrenskraften och värna svensk livsmedelsproduktion för de tusentals lantbrukare som bor i Västra Götaland. Vi vill även stärka förutsättningarna för företagande på landsbygden, bland annat genom att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin, samt arbeta för en effektiv, hållbar och pålitlig infrastruktur som binder ihop landet. I vår plan för ett starkare Sverige tas hela landets potential tillvara. Hela Sverige ska växa och arbeta.

Sten Bergheden (M)

landsbygdspolitisk talesperson