Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fredrik Christensson, riksdagsman Centerpartiet
Fredrik Christensson, riksdagsman Centerpartiet

Så gör vi Fyrbodal bättre för alla

Fredrik Christensson (C): Det behövs reformer för att fler ska kunna bo, leva och arbeta i hela Fyrbodal, såväl på landsbygden som i mindre orter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fyrbodal har mycket att erbjuda. En attraktiv boendemiljö med närhet till naturen och ett föredömligt företagande. Samtidigt saknas inte problem. Det finns platser där arbetslösheten bitit sig fast på höga nivåer eller som människor lämnat på grund av bristande möjligheter. Parallellt med detta så har många företag och offentliga aktörer ett skrikande behov av arbetskraft med rätt kompetens.

Det behövs reformer för att fler ska kunna bo, leva och arbeta i hela Fyrbodal, såväl på landsbygden som i mindre orter. Det allra viktigaste är att de små företagen får stora möjligheter att växa. Regelverk behöver förenklas och skatter sänkas. Det är även helt nödvändigt att stärka tryggheten med fler poliser och nära vård. Därför kommer jag att arbeta för:

Bättre mobiltäckning och bredband.

Idag är mobiltäckningen dålig eller obefintlig på alldeles för många platser i Fyrbodal och i flera kommuner är fiberutbyggnaden lägre än genomsnittet för riket. Reformer för bra bredband och mobiltäckning är en förutsättning för att exempelvis Snapchat, Tinder eller Netflix ska kunna användas överallt. Det är även viktigt för arbete, studier och säkerhet. Centerpartiet har bland annat presenterat en bredbandssatsning för snabbare utbyggnad av fiber, att 700 MHz-bandet används för bättre täckning på landsbygden och att de vita fläckarna på täckningskartan byggs bort.

Vägar och kollektivtrafik.

Att kunna ta sig till och från arbete, studier och fritidsaktiviteter på ett snabbt och säkert sätt är helt avgörande för att människor ska kunna bo och leva i hela landet. Det handlar om kollektivtrafik, vägar och järnvägar. Centerpartiet vill satsa på tjälsäkring och bärighet på allmänna vägar, öka ersättningarna till enskilda vägar samt regionala järnvägar.

Högre utbildning i hela landet.

Gemensamt så har alla kommuner i Fyrbodal en lägre andel invånare med eftergymnasial utbildning än genomsnittet för riket. Samtidigt finns det många företag och offentliga aktörer som skriker efter arbetskraft med rätt kompetens i Fyrbodal. Nuvarande resurstilldelning för högskolorna missgynnar distansutbildningar som skulle kunna stärka Fyrbodal. Det vill vi ändra på. Centerpartiet vill ge lärosätena incitament för att tillhandahålla mer distansutbildningar för både kurser och program.

Att ge människor förutsättningar och frihet att kunna bo, arbeta och leva i hela landet är nödvändigt för en ökad framtidstro och för att utveckla Fyrbodal framåt.

Fredrik Christensson (C)

Riksdagsledamot Fyrbodal