Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/13

Så har Uddevalla sjukhus tömts på verksamhet

Gerd Andersson: För tio år sedan demonstrerade tusentals – så gick det sen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi är snart framme vid 1 maj 2017. Bohusläningen har under några dagar beskrivit de problem sjukvården står inför, framför allt har begränsningarna på Näl tydliggjorts.

Om vi går tio år tillbaka i tiden, till 1 maj 2007. Den dagen utgick i Uddevalla ett demonstrationståg, som sträckte sig från akutmottagningen på sjukhuset till Kungstorget. Någon uppskattade att 5 000 personer deltog. Andra sade 7 000 – 8 000. Oavsett antal kunde vi konstatera att människor från hela Bohuslän och stora delar av Dalsland fanns med i tåget. Alla politiska partier fanns representerade och talare för dessa uttalade sig från den tillfälligt uppbyggda scenen. På torget fanns räddningstjänsten, inte beredda att ingripa, utan för att delta i demonstrationen.

Varför denna uppståndelse? Jo, akuten på Uddevalla sjukhus var hotad. Den skulle flyttas över till Näl. Företrädare för uppfattningen att vi klarar oss med ett sjukhus bedyrade att lokalerna på Näl räcker för befolkningen inom området. Akuten på Näl kan ta emot besökarna från Uddevalla utan att lokalerna behöver byggas ut.

Beslut att lägga ner akuten i Uddevalla togs. Löften gavs att de båda sjukhusen skulle ha lika stor andel vård. Och vad har hänt? Akut, trauma, medicin, kirurg, ortoped, infektion – allt är flyttat till Näl. Kvar i Uddevalla finns ögon, mäva, lite röntgen och ett patienthotell. På Näl byggs och byggs, nya hus och ombyggda lokaler. Trots detta finns inte plats för alla patienter. Personalen räcker inte till då det är svårt att rekrytera, sägs det. Vem orkar jobba på ständigt överbelagda avdelningar undrar jag. På Uddevalla sjukhus ekar det tomt.

Är det inte dags att någon av dem som fattade beslutet vågar säga: ”det blev kanske inte så bra”. Jag förväntar mig inte att flytten ska gå tillbaka. Men det kanske vore bra att bygga upp verksamhet på nytt i befintliga lokaler i stället för att fortsätta bygga nytt. När patientsäkerheten är hotad finns inget utrymme för prestige. Ge oss vården tillbaka!

 

Gerd Andersson

Liberalerna