Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Funkar med sommarkort. Hemester till Koster blir ett rimligare alternativ till flygresan, tycker debattörerna.

Så har vi gjort regionen hållbar

Miljöpartiet: Den gångna sommaren har tydligt visat hur det är dags att fortsätta den gröna omställningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den här sommaren har klimatförändringar blivit något som inte längre sker någon gång i framtiden, det sker här och n]u. Vi har alla kunnat se hur gräsmattor gulnat, vattendrag sinat och hur stora skogsbränder ägt rum i vårt eget land efter månader av tropisk hetta. Det är dags att ställa om nu - klimatet kan inte vänta.

Som ansvariga för kollektivtrafik och regional utveckling i länet är Västra Götalandsregionen en viktig aktör i den gröna omställningen. Fler måste resa hållbart och politikens roll är att göra det hållbara resandet möjligt. Med miljöpartiet i styret har Västra Götalandsregionen satsat historiskt mycket på kollektivtrafiken och fler än någonsin reser kollektivt, en utveckling vi vill ska fortsätta.

Den gångna sommaren har tydligt visat hur det är dags att fortsätta den gröna omställningen. Vi gröna föreslår därför fyra förslag för klimatet:

• Ny järnväg, mer upprustad järnväg och fler tågstopp på landsbygden. Det behövs en ny järnväg Göteborg-Borås, dubbelspår mot Oslo, en stor upprustning av Bohusbanan och andra befintliga järnvägar och fler tågstopp på mindre orter.

• Sommarkort. Vi vill erbjuda ett prisvärt regionen-runt-kort på sommaren där du från mitten av juni till mitten av augusti får resa en tvåmånadersperiod för endast 900 kronor (ordinarie pris 3 450 kronor), på så vis blir hemester ett rimligare alternativ till flygresan. Tänk att kunna resa till exempelvis Kosteröarna, Göteborgs skärgård och Kinnekullebanan på ett och samma prisvärda kort.

• Snabba upp stadstrafiken. Många kollektivtrafikresor sker i regionens större städer och vi ser att dessa har stora utmaningar i sin kollektivtrafik, för att fler ska vilja resa kollektivt behöver stadstrafiken bli snabbare och mer effektiv.

• Gör det enklare att resa hållbart. I år har varit första sommaren när du utan extra kostnad fått plocka med dig din cykel på Västtrafiks tåg, vi vill utöka den här möjligheten till att gälla även på landsbygdsbussar och i närtrafiken. Dessutom vill vi göra det möjligt att låta de hyrcyklar som idag finns i Göteborg, är på väg till Borås och förhoppningsvis inom några år finns i ännu fler av regionens städer ingå på kollektivtrafikkortet.

När andra partier vill skära ner på anslagen till kollektivtrafik och regionutveckling eller istället för kollektivtrafik satsa på nya och bredare motorvägar vågar Miljöpartiet stå för klimatledarskapet. Den gångna sommaren har varit tydligt vad som behöver göras. Klimatet kan inte vänta.

Ulrika Frick (MP)

Regionrådskandidat, ordförande kollektivtrafiknämnden

Tina Ehn (MP)

Regionfullmäktigeledamot Bohuslän