Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Hognert (M), kommunalråd i Munkedals kommun.
Jan Hognert (M), kommunalråd i Munkedals kommun.

Så investerar vi för framtiden i Munkedal

Jan Hognert (M): Därför skjuter vi fram bygget av äldreboende i Dingle

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Munkedal har vi en av landets högsta skatter. Vi har skolresultat som dalar och våra ungdomar blir inte godkända för att kunna söka in till gymnasiet. Det tycker vi är en skadlig kombination för både privatekonomin och ungdomarnas framtid. Att inte komma in på gymnasiet cementerar utanförskapet och resan mot en utbildning blir längre och krokigare.

2020 är året då Moderaterna och Liberalerna i Munkedal lägger sin första gemensamma budget. En budget där vi också lägger en investeringsplan för 2021-2022 där behov och ekonomi får styra.

Inför 2020 är vårt absolut viktigaste mål att bedriva verksamhet som håller inom budget. I Moderaternas programförklaring som är framtagen tillsammans med Liberalerna är ekonomin central och vi tar ansvar för varje skattekrona. Vi satsar på digitalisering och nya arbetssätt för att skapa en mer effektiv verksamhet. För att nå målet att landa på en skattenivå i linje med andra jämförbara kommuner i närområdet är det också viktigt att behovet får styra framtida investeringar i Munkedal.

En kombination av ett tufft ekonomiskt läge och en ny äldreomsorgsplan utformas ser vi att vi kan skjuta fram nyetableringen av äldreboende i Dingle till förmån för andra investeringar. Vi ska bygga nytt äldreboende men vi ser att det finns möjlighet att prioritera om ordningen för investeringar kommande år.

I investeringsplanen som löper fram till 2022 föreslår vi att prioritera skolan i Hedekas då det finns stora behov av att modernisera lokalerna. Även Kungsmarksskolan kräver byggnation inför byggandet av en ny skola. Vid Kungsmarksskolan byggs också ny hall för bland annat olika bollsporter. Behovet av tränings- och speltider för våra föreningar är stort.

En ny förskola ska byggas på Tyftområdet i Dingle i anslutning till det framtida äldreboendet och då vi har ett stort behov av ny förskola i närtid så prioriterar vi en tidigareläggning av byggandet redan 2021.

Behovet måste väga tungt inför beslut om investeringar i Munkedal, då hanterar vi skattekronorna på ett ansvarsfullt sätt. För att vi ska kunna vara en attraktiv kommun där människor vill bo behöver vi upprätta en samhällsservice som tilltalar barnfamiljer och därför prioriterar vi byggandet av ny förskola.

Moderaterna i Munkedal investerar för framtiden i en takt efter behov och där ekonomi tillåter.

Jan Hognert (M)

Kommunstyrelsens ordförande