Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Så kan kommunerna hålla igång ekonomin

Byggindustrierna: Fortsätt bygga för framtiden

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Utöver att föra en tät dialog med branschen och företagen, är det nu även viktigt med respekt och förståelse för hur företagsägare påverkas av situationen. Ingen har kunnat förutse en liknande inbromsning med så stora samhällsekonomiska konsekvenser, skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen och Pernilla Irewährn, Byggföretagen Bohus Norra Älvsborg

De flesta företag i regionen känner nu av följderna av coronavirusets spridning. Byggföretagen är en bransch av många. I dessa extrema kristider har vi en uppmaning till kommuner och region: Fortsätt med era upphandlingar och investera för framtiden.

Det har aldrig varit så viktigt för företag och jobb som nu!

Antalet varsel ökar markant, och pandemin påverkar företagen i hela Sverige. Många jobb är i fara – direkt eller indirekt. Framöver kommer det leda till minskade skatteintäkter till offentlig sektor. Allt fler kommuner runt omkring i Sverige försöker nu hjälpa företagen. En del förlänger betalningstider på avgifter inom bland annat VA, sophantering, tillstånd och tillsyn, en del pausar tillsyn- och tillståndsärenden och utomhusserveringar tillåts redan nu för att hjälpa besöksnäringen att överleva.

Från Byggföretagens medlemmar är uppmaningen enkel. Fortsätt investera för framtiden! Fortsätt handla! Nu är det även hög tid att dela upp större upphandlingar i mindre, så att även små- och medelstora byggföretag i regionen har möjlighet att delta. Men tiden är knapp – så fler direktupphandlingar är också en konkret åtgärd för att hjälpa byggföretagen att överleva, bevara jobb och samtidigt bygga regionen för framtiden.

Utöver att föra en tät dialog med branschen och företagen, är det nu även viktigt med respekt och förståelse för hur företagsägare påverkas av situationen. Ingen har kunnat förutse en liknande inbromsning med så stora samhällsekonomiska konsekvenser. Alla påverkas. Så glöm inte att det är personer bakom varje företag, som just nu slåss för sitt företags överlevnad med alla deras medarbetare. Era samhällsinvånare.

Så vår önskan är att sätta tydligt fokus på era inköpsorganisationer. Öka medvetenheten om upphandlingens betydelse och höj kunskapsnivån för den goda affären. Det har aldrig varit så viktigt – och avgörande – som nu.

Tillsammans kan vi ta ansvar och bygga Sverige på schyssta grunder.

Catharina Elmsäter-Svärd

vd för Byggföretagen

Pernilla Irewährn

Byggföretagen Bohus Norra Älvsborg