Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Prata med varandra och finn en samsyn!
Prata med varandra och finn en samsyn!

Så kan kommunikation göra världen bättre

Var inte rädd för att säga din mening!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Håll käften stängd! - tycker jag inte någon människa ska göra. Nåja, möjligtvis när vi tuggar vår mat med andra närvarande men inte annars. Det som skiljer oss människor från de vi kallar djuren, är att vi kan formulera våra tankar i ord som vi sedan uttalar genom munnen. Vissa djurarter kan i och för sig utforma mänskliga ord men ingen vetenskap har mig veterligt kunnat bevisa att de förstår innebörden av vad de uttrycker.

Vi små människor har däremot alla möjligheter att framföra våra åsikter om ditt och datt och detta bör vi göra för att ta makten över vår egen livssituation och bidra till en bättre värld, i smått och stort. Många av de som anser sig ha tillskansat sig viss makt tycker ibland att du och jag ska hålla käften. Redan när jag gick i förskolan kommer jag ihåg en kille som helt plötsligt kunde klappa till vem som helst av oss jämnåriga för att han inte gillade vad man sa. Jag var livrädd för honom då. Nu förstår jag att det var hans sätt att behålla makten, eller försöka behålla makten över sin livssituation – genom att kontrollera andras livssituation, ”håll käften!”

Genom att tala framför vi våra behov och vår önskan. På så sätt startar vi en kommunikation som kan fortsätta, om förhoppnings vår tilltalade omgivning börjar tala på samma sätt, med sina tankar utefter sina behov. Den som ber oss hålla käft vill inte förändra något, men det kan vi inte ta hänsyn till om vi anser att vi har något viktigt att säga. Konflikten som kan uppstå når vi talar är en naturlig fortsättning av att vi talat om vad vi vill säga. Självklart kommer vi bli bemötta av vad andra tänker och vill säga. Sällan är detta exakt detsamma som vi själva tänker. Men så småningom när vi fått säga vår mening till varandra så finns möjligheten att finna en samsyn, eller övertyga eller övertygas av den andra med våra välformulerade åsikter.

Så när du får en plötslig smäll på käften för att du talat, eller för att du inte ska tala – torka dina eventuella tårar av förödmjukelse, formulera nya tankar och fortsätt tala. Det är talet som skiljer oss människor från djuren. På så sätt tar du makten över din egen livssituation och bidrar till en mänskligare värld.

Pål Magnusson

Uddevalla