Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bättre att behålla. Byggnaden kan bättre användas som förskola.

Så kan vi använda gamla vårdcentralen i Ljungskile bättre

"Vad tjänar synpunkter till, om besluten redan är tagna?"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den tidigare vårdcentralen i Ljungskile har nyligen byggts om av Uddevalla kommun. Enligt obekräftade uppgifter för ett antal miljoner kronor, i syfte att passa för annan verksamhet. Ombyggnaden påbörjades utan att bygglov beviljats.

Enligt bygglovsansökan (okänd för berörda grannar) uppskattades kostnaden för ombyggnation till cirka 300 000. En summa som enligt uppgift vida överskridits.

Berörda grannar (efter påkallande) informerades mycket sent i processen – något samråd förekom ej. Ett informationsmöte hölls när arbetena pågick.

Efter avbruten ombyggnad har nu Uddevalla kommun beslutat att den nyrenoverade, fullt användbara men oanvända, byggnaden skall rivas. I stället skall det mitt i låghusmiljön byggas ytterligare ett oönskat, dominerande höghus. Beslutet har överklagats.

Det blir alltså ytterligare ett till höghus, utöver det nyligen färdigställda och hårt kritiserade höghuset, på den tidigare tennisplanen.

Fastigheten ligger inom det gestaltningsområde för centrala Ljungskile, som kommunen påstår sig vilja ha invånarnas synpunkter på. Ett offentligt gestaltningsmöte om detta hölls därför den 22 maj i Ljungskile. Men; beslutet om höghus på vårdcentralstomten (detaljplan) togs redan tolv dagar innan gestaltningsmötet! (det näst största byggprojektet i Ljungskile centrum i modern tid)

Vad tjänar synpunkter till, om besluten redan är tagna? Det genomförda gestaltningsmötet upplevs nu som ”ett betydelselöst spel för galleriet”.

Bohusläns Museum har vid tidigare ansökan om små ändringar på en intilliggande fastighet avstyrkt bygglov, med hänvisning till att bland annat områdets småhuskaraktär bör bevaras. Nu planerar kommunen för det rakt motsatta.

Vårt förslag är: Bibehåll byggnaden och bygg om den till förskola. Behovet av förskoleplatser är stort. Kapitalförstöringen skulle samtidigt hamna på betydligt lägre nivå. Och vi, berörda grannar, skulle kunna förlita oss på att våra politiker ser till sina väljares intressen.

Närboende till gamla vårdcentralen