Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Så kan vi göra det förebyggande arbetet bättre i Uddevalla

Varje insatt krona måste prioriteras så att den ger maximal effekt

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Stefan Skoglund

LÄS MER: Därför ville vi prioritera det förebyggande arbetet

Förebyggande insatser för barn och vuxna har betydelse och kommer minska framtida kostnader för samhället om man gör det rätt, i rätt tid och samordnat.

Vi, den styrande majoriteten har inte sagt att vi ska halvera förebyggande insatser utan gett ett uppdrag till förvaltningen att redogöra för, vad och hur en neddragning av budget på 7 miljoner skulle inverka på den förebyggande verksamheten.

Det görs mycket förebyggande insatser för unga inom Uddevalla kommun. Socialförvaltningen arbetar med förebyggande insatser men det gör även Barn- och utbildningsförvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen, Arbetsmarknads- och integrationsavdelningen samt Hälsopolitiska rådet. I några få insatser arbetar man ihop men i de allra mesta förebyggande insatser arbetar var och en för sig. Trots socialförvaltningen i Uddevalla under många satsat mer pengar per invånare på förebyggande verksamheter jämfört med andra kommuner i närområdet ligger vi ändå på högst kostnad för vård av barn och unga 2018. 10 miljoner mer i kostnad för barn och ungdomsvård än Trollhättan och Vänersborg. Då är det något som inte stämmer.

Vi måste samordna de insatser som görs och ta vara på den kompetens som finns inom respektive förvaltning och växla upp insatserna gemensamt. Arbeta förebyggande med evidens och rikta insatser till det vi vet ger resultat och ha koll.

Mycket av det förebyggande arbete som sker idag kan göras bättre om vi samordnar våra resurser och framförallt ge bättre resultat. Precis som alla kommuner i landet står Uddevalla inför en finansiell kris. Då måste varje insatt krona prioriteras så att den ger maximal effekt för medborgarna. Att som Skoglund säga nej till allt och hoppas det löser sig ändå är inte att ta ansvar.

Ann-Charlott Gustafsson (UP)

Ordförande Socialnämnden

Henrik Sundström (M)

1:e vice ordförande Socialnämnden