Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ska bli fler. Poliser på patrull. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Ska bli fler. Poliser på patrull. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Så kan vi lösa poliskrisen och skapa ordning

Sverige har en poliskris. Vi måste vända utvecklingen och säkerställa lag och ordning – såväl i Fyrbodal som i Sverige i helhet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Allt fler enskilda utsätts för brott – till exempel sexualbrott, våldsbrott och personrån. Gängvåldet har nått rekordnivåer och utländska stöldligor turnerar runt om i Sverige. Stöldligornas framfart märks inte minst på landsbygden och otryggheten är stor. I Fyrbodal uppger varannan person att man i stor utsträckning känner oro över brottsligheten i samhället. Det går inte att undkomma det faktum att situationen är ytterst allvarlig och att antalet poliser måste bli fler. Polisen måste tillskjutas betydande resurser.

I dag finns det färre poliser än när regeringen Löfven tillträdde och rekordmånga poliser lämnar yrket i förtid. Trots den allvarliga situationen så fortsätter regeringen att underfinansiera polisen.

Till skillnad från regeringen är Moderaterna beredda att leverera de satsningar som krävs för att fler poliser snabbare kommer att kunna komma ut i yttre tjänst på gator och torg i hela landet. Därför presenterar Moderaterna tre viktiga satsningar för fler poliser:

Vi prioriterar 10 000 fler polisanställda. I vår budget satsar vi 4,3 miljarder kr för att göra detta möjligt.

Vi höjer lönerna för poliser, så att fler ska vilja utbilda sig till polis och att fler ska vilja stanna i yrket.

Därför höjer vi anslagen ytterligare med 1,1 miljarder kronor under nästa mandatperiod för att möjliggöra en höjning av polisernas löner med i snitt 3 000 kronor per månad.

Vi vill betala för och reformera polisutbildningen. Efter att ha arbetat fem år som polis borde studielånet avskrivas. Vi vill även öppna polisskolor på fler orter och erbjuda fler vägar in i polisyrket.

Genom att göra det attraktivt att utbilda sig till och arbeta som polis kan vi locka fler till yrket. På så vis kan vi vända utvecklingen, öka tryggheten och säkerställa lag och ordning. Den 9 september hoppas vi att väljarna tar chansen och röstar för en ny kriminalpolitik för Sverige.

Johan Hultberg

riksdagskandidat (M) från Västra Götalands norra valkrets

Tomas Tobé

rättspolitisk talesperson (M)