Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Så kortar vi tiderna för bygglov på Orust

"Vi är väl medvetna om kritiken och tar den på allvar"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till signatur Vackra Orust

LÄS MER: Det tar för lång tid att få bygglov

Insändaren Vackra Orust framför kritik på Orust Kommuns handläggningstider av bygglov. Vi förstår att det i vissa fall kan upplevas som om kommunen är byråkratisk och inte är serviceinriktad men kommunen måste förhålla sig till den nationella lagstiftningen med sitt omfattande regelverk, det finns där för att vi och våra barn ska få en god bebyggd miljö i framtiden.

Vi är en attraktiv kommun med ett stort tryck på vår bygglovsavdelning därför genomför vi nu en rad åtgärder just för att snabba upp handläggningstiderna.

Fler bygglovshandläggare och inspektörer har rekryterats, vilket inte är det lättaste i dagens högkonjunktur. Ytterligare fyra tillfälliga handläggare har satts in för att vi ska komma ikapp med ärenden från 2018 samtidigt som vi hanterar inkommande nya ärenden.

2018 har bygglov beviljats till 76 åretruntbostäder, i detaljplanen planerar vi för cirka 60 nya bostäder per år. Vi har ett stort antal fritidshus bygglov och många fritidshus som byggs om till permanenthus. Väldigt många bygglovsansökningar som kommer in håller sig inte inom lagstiftningens ram och måste då gå tillbaka vilket också gör att arbetet tar längre tid.

Vi är väl medvetna om kritiken och tar den på allvar och just därför har vi genomfört en rad åtgärder.

Vårt mål är naturligtvis att ha en effektiv process som gör att vi kan leva upp till vad lagen säger och våra invånares förväntan.

Catharina Bråkenhielm (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Anne Kolni (M)

Byggnadsnämnden ordförande