Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så många vargar har dödats av tjuvjägare

”De laglösa måste bemötas med det enda språk de förstår”

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till Eskil Erlandsson och Olof Börjesson 22 mars

Livsutrymmet för ett oerhört stort antal arter krymper i en rasande takt över snart sagt hela jordklotet. Trots detta faktum sker bevarandet ofta genom frivilliga insatser från olika organisationer. Påfallande ofta brukar reaktionerna från regeringar och myndigheter komma först när arten i fråga stått på utrotningens en längre tid och med tydliga tecken på inavelsdepression. Sverige utgör härvidlag inget undantag.

Människan som art ser först till sig själv och de arter som ger de ekonomiskt största fördelarna, detta dock i ett extremt kortsiktigt perspektiv. När man då läser Eskil Erlandssons och Olof Börjessons inlägg om ”alla de som dagligen lever med ständig oro över sina barn, sin familj och sina djurs säkerhet” i rädslan för rovdjursangrepp ger det ett inskränkt och okunnigt intryck. Det enda de har rätt i är den berättigade oron för angrepp på husdjuren, men risker för angrepp på människor är så liten att den knappt är beräkningsbar.

Skribenterna kan dock slappna av då de har god hjälp av grovt kriminella människor som lägger ner enormt med tid på att ta bort rovdjuren och vargen i synnerhet. I Västra Götaland fanns det bara för några år sedan fyra intakta familjegrupper av varg med sammanlagt cirka 25 djur. I dag finns inte ett enda känt och intakt revir. I Dalarna har bara sedan 2012 minst elva revir raderats ut helt samt i några fall den ena individen i paret. Därutöver flera enskilda och markerande vargar.

De stränga straff som har utdömts för grovt jaktbrott – fängelse i två år – synes inte ha påverkat de kriminella det minsta. Hade statsapparaten haft något egentligt intresse i att få stopp på de laglösa jägarnas Vilda Västern-liv hade man börjat med ett krav på betydligt djupare kunskaper i ekologi, biologi och etologi för att bli godkänd jägare, anställa betydligt fler naturbevakare som fått särskild polisiär utbildning, gärna beväpnade för att visa respekt i händelse av ertappande på bar gärning.

De laglösa måste bemötas med det enda språk de förstår. Som företrädare för Centerpartiet vore det mera trovärdigt om skribenterna istället ägnade sig åt de negativa effekterna av det storskaliga jordbruket och de godkända tillsatser i maten som ger oss cancer.

Erold Coleman