Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Solpaneler för elektrisk kraft blir ständigt billigare, det är positivt. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Så mycket positivt händer i klimatfrågan

Stefan Edman: Det är ju dessa krafter, inte aktivisterna, som gör det komplicerade vardagsjobbet att hejda klimatkrisen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

REPLIK TILL Sture Boström

LÄS MER: Greta väcker oss ur vår tillväxtfixerade tillvaro

I min krönika ”Hylla klimatteknikerna, Greta” (9.10) skrev jag beundrande om Greta Thunberg. Men jag avslutade med att också kritisera henne: ”Greta borde också förmedla mer av hopp om det goda som faktiskt sker”. Det gillade inte Sture Boström (15.10): ”Hennes uppgift kan knappast vara att, som Edman påstår, förmedla tröst och hopp till oss gamlingar”.

Men bäste Sture, den formuleringen har du ju själv hittat på! Jag skrev inte ett ord om tröst, däremot om ett sakligt baserat hopp för både unga och äldre. Hoppet som står till de forskare och tekniker runtom i världen som möjliggör den nu snabba utvecklingen av klimat- och energismarta byggnader, industriprocesser, transportsystem. De nya gröna företagsledarna. Politiker som kämpar för en fossilfri framtid (jo, så´na finns!). Det är ju dessa krafter, inte aktivisterna, som gör det komplicerade vardagsjobbet att hejda klimatkrisen.

Sture, jag är lika otålig som du! Men samtidigt som de alarmerande klimateffekterna blir alltmer uppenbara har jag - under mina drygt trettio år med opinionsbildning som yrke - aldrig sett en så snabb positiv utveckling som idag. För att få kraft till engagemang behöver vi, inklusive Greta T, förmedla dessa löftesrika nyheter, de som media i sin svarta dramaturgi ofta inte förmedlar; här ett urval:

• Parisavtalet från 2015 stärks nu för att nå målet; FN-chefen fick härom veckan nya löften från ett 60-tal länder. I Chilekonferensen i december bekräftas de.

• EU:s kolanvändning minskade med 30 procent mellan 2012 och 2018 – och raset fortsätter! Hälften ersätts med sol och vind, hälften med naturgas.

• FN:s nya Principer för ansvarsfull bankverksamhet, PBB, antogs för två veckor sedan av 130 storbanker; inga nya investeringar i kol och olja!

• Solpaneler har blivit 70-80 procent billigare på fem år. Priset på sol- och vindkraft är idag lägre än för kol- och kärnkraft. Kina och USA leder ligan; tolv procent av Tysklands el är för närvarande solkraft från hustak.

• Elbilsrevolutionen accelererar i världens stora bilföretag. Volvo ska efter 2025 endast producera el- och hybridbilar.

• Världens skogar binder koldioxid och bidrar till att minska klimatpåverkan. Den globala skogsarealen är sju procent större än 1985, inte mindre som ofta påstås i medier. Kina planterar nu 30 miljoner hektar skog.

Stefan Edman