Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sveriges bönder använder minst antibiotika i världen, och har länge arbetat förebyggande med miljö, skötsel, hygien och smittskydd för att förbättra djuromsorgen  Bild: Stefan Gustavsson / SvD / TT
Sveriges bönder använder minst antibiotika i världen, och har länge arbetat förebyggande med miljö, skötsel, hygien och smittskydd för att förbättra djuromsorgen Bild: Stefan Gustavsson / SvD / TT

Så räddar svenskt kött människors liv

Välj svensk mat- Det är dags att garantera att supersnöret blir ett minne att visa barnbarnen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alla barn som får en cancerdiagnos i Sverige får ett supersnöre. På supersnöret trär barnet pärlor som symboliserar olika händelser och behandlingar. Det hjälper barn och föräldrar att komma ihåg och därmed bearbeta olika trauman som kommer i sjukdomens olika faser. Det finns 39 olika pärlor, till exempel ambulanspärlan, födelsedagspärlan och pärlan för när man börjar tappa håret. Supersnöret blir något som barnen är riktigt stolta över och vill visa kamraterna när man kommer hem.

Ett litet barn är tuffare än vad man tror, men med elak cancer blir kroppens motståndskraft mindre, och kanske krävs det fler operationer än en för att få bukt med tumörerna. I sådana lägen förstår varje människa med ett hjärta i kroppen att det är livsavgörande med en fungerande antibiotika som hjälper barnet att fightas mot infektioner och vinna över cancern.

Men idag kan vi inte vara säkra på att antibiotikan hjälper därför att vissa bakterier har utvecklat en antibiotikaresistens. Denna antibiotikaresistens kommer av överexponering av antibiotika, främst från boskapsuppfödning jämte sjukvårdens överförskrivning och medicinfabrikernas utsläpp. Antibiotikaresistens betyder att penicillinet kanske inte hjälper mot infektioner, och det kan vara livshotande.

ECDC (EU´s smittskyddsinstitut) uppger att 33000 människor dör varje år på grund av antibiotikaresistens, men att orsaken ofta nämns som lunginflammation, blodförgiftning och cancer. Hade antibiotikan fungerat på bakterierna hade dessa människor överlevt. 2050 antas fler dö av antibiotikaresistens än av cancer.

Jag skulle önska att Du kommer ihåg det varje gång Du går till affären för att köpa gott kött att grilla eller när Du köper smör, bröd, mjölk, ost, pålägg och yoghurt till frukosten. Eller väljer mellan olika fläskfiléer till söndagsmiddagen.

Det ska stå ursprungsland Sverige på förpackningen därför att det kommer att rädda liv.

Sveriges bönder använder minst antibiotika i världen, och har länge arbetat förebyggande med miljö, skötsel, hygien och smittskydd för att förbättra djuromsorgen och ska med rätta vara stolta över att deras djur är välmående och friskast i världen.

Sveriges bönder drev redan 1986 igenom ett förbud mot antibiotikaanvändande i tillväxtsyfte, som första land i världen och 2006 följde EU efter men har inte den samverkan mellan veterinärer, lantbrukare och myndigheter som vi har och därför uteblir resultaten.

Det svenska jordbruket producerar bäst mat i världen men behöver bättre förutsättningar, enklare regler och konkurrensneutralitet. Men istället motarbetas möjligheterna till utveckling och tillväxt av den socialdemokratiska regeringen, däribland tål att nämnas oviljan att införa gårdsförsäljning trots beslut i riksdagen.

Vår svenska modell är ett föredöme för resten av världen och vi har en unik möjlighet och skyldighet att sprida vetskapen om hur man håller livsmedelsproducerande djur friska och produktiva med liten användning av antibiotika. Att använda denna kompetens utgör ett betydande bidrag till att minska det globala hotet från resistenta bakterier.

Sveriges regering måste driva på för att ytterligare stärka det internationella engagemanget i antibiotikaresistensfrågan för att säkra ett globalt agerande för allas rätt till effektiv antibiotika.

Ett fortsatt nationellt arbete kring uppföljning av antibiotikaanvändning är nödvändigt, men enligt min mening arbetar vår socialdemokratiska regering alldeles för långsamt.

Under tiden kan Du och jag göra allt som vi kan för att förhindra att antibiotikaresistensen ökar.

Genom att alltid välja friskt, svenskt kött och mejeri bidrar vi faktiskt till att fler barn överlever sin cancer och kan visa sina fina Supersnören, inte bara för sina kompisar, utan också för sina barnbarn.

Ann-Sofie Alm

Riksdagsledamot (M)