Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
 • Mitt Bohusläningen
 • Korsord
 • Erbjudanden
 • Logga ut
Nils Carlsson och Roger Johansson

Så ska Bohusläns kommuner få vind i seglen

Nils Carlsson och Roger Johansson: Bohuslän behöver en kraftfull marknadsföring inom turismnäringen

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bohusläns samlade kommuner är befolkningsmässigt nästan i nivå med större kommuner som Linköping och Jönköping. Och både dessa två kommuner har en välutvecklad infrastruktur med flyg, tåg, sjukhusvård med utvecklad akutsjukvård, högskola, annan utbildning med mera. Och intressant är att både Linköping och Jönköping är verkligen med i matchen när man nu ska bygga snabbjärnväg genom Sverige.

Vi kan således konstatera att det krävs en viss volym folkmängd, och självklart starka ledare med brett nätverk, för att få makt och inflytande i samhällsdebatten.

Varför har inte de samlade Bohusläns politiker lyckats skapa samma position? Jo, förmodligen av tre huvudskäl:

 1. Bohuslän består av tio kommuner med olika särintressen
 2. Bohusläns kommuner är utspridda över en cirka 20 mil lång sträcka
 3. Uddevalla som centralort har inte samfällt pekats ut som Bohusläns ”huvudstad”

Att slå samman Bohusläns kommuner till en storkommun skulle då teoretiskt vara en framgång, men i dagsläget inte en realitet. Inte heller tror vi i dagsläget på ett Bohusläns kommunalförbund/regionförbund, blir lätt en byråkratisk fyrkant som ej heller är kostnadseffektiv.

Så svaret på frågan vilken strategi Bohusläns kommuner ska välja för att uppnå en starkare position är ökat samarbete och att samtliga kommuner vågar peka ut Uddevalla som centralorten.

Hade det varit fallet tidigare är vi övertygade om att Uddevalla haft ett modernt akutsjukhus och högskola. Med den pulsåder som finns såväl till land, E6, som till havs är det självklart naturligt att det skulle finnas ett akutsjukhus.

Men låt oss titta på inom vilka områden Bohusläns kommuner kan uppträda med en röst. Här är fem exempel där samverkan kan utveckla hela Bohuslän:

 1. Påverka regeringen och Trafikverket att utveckla Bohusbanan med dubbelspår till Oslo – fortsätt med hög intensitet och kontinuitet det påbörjade arbetet
 2. Utveckla samarbetet inom områdena miljö och räddningstjänst, där det krävs allt mer av specialistfunktioner, på samma sätt man gjort med VästVatten
 3. Engagera en professionell lobbyist som ständigt arbetar med Bohusläns intressen vid utflyttning av verk, myndigheter och utbildningsorganisationer. Detta gäller också inom områden som idrott och turism, såväl på nationell som regional nivå
 4. Se hela Bohuslän som en arbetsmarknad
 5. Samlad och kraftfull marknadsföring inom turismnäringen

Ja, detta är exempel på hur man kan stärka och utveckla Bohusläns varumärke och öka konkurrenskraft, med Uddevalla som centralort, till att vara en spelare av hög nationell kvalitet. Det skapar en tillväxt och utveckling som gynnar såväl medborgarna, företagen som befintliga kommuner.

Och för att citera Dag Hammarskjöld i Vägmärken: ”Pröva icke vart steg för dig – endast den som ser långt hitta rätt”

 

Nils Carlsson

Uddevalla

Roger Johansson (L)

Uddevalla