Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Regionfullmäktige 2018-2022 Bild: Peter Wahlström
Regionfullmäktige 2018-2022 Bild: Peter Wahlström

Så ska vi stoppa den växande byråkratin i regionen

Sverigedemokraterna: Denna svällande administration står inte i någon rimlig proportion till utvecklingen av vården.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsförvaltningar är ständigt utsatta för krav på besparingar, rationaliseringar, effektiviseringar, medarbetartak och andra mer eller mindre inkräktande åtgärder.

Detta är, och bör även utgöra, en nödvändig, fortlöpande process i syfte att nå kostnadseffektivitet och högt resursutnyttjande, vilket i sin tur skapar förutsättningar för en hög, kvalitativ och patientsäker vårdproduktion.

Men samtidigt har den övergripande administrationen på bara fem år ökat med 1 254 medarbetare till fler än 6 000, vilket också innebär en ökad kostnad på 1,3 miljarder mödosamt förvärvade skattekronor.

Denna svällande administration står inte i någon rimlig proportion till utvecklingen av vården. Därför menar vi att en motsvarande process som sjukvårdsförvaltningarna är utsatta för, och i samma utsträckning, bör också tjänstemannaorganisationen omfattas av i syfte att begränsa byråkrati, statisk organisationskultur, höga kostnader och ineffektivitet.

Därför har vi i regionfullmäktige lagt en motion om att snarast tillsätta en utredning, bestående av extern expertis, i syfte att arbeta fram konkreta åtgärder för att nå en för verksamheten hållbar, kostnadseffektiv, kompetensmässigt och personellt väl anpassad tjänstemannaorganisation.

Det är hög tid att sätta Västragötalandsregionens administration under lupp.

Rose-Marie Antonsson (SD)

Regionfullmäktigeledamot, Gruppledare Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Ersättare i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen