Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Preemraff. Debattören är kritisk mot utbyggnadsplanerna. Bild: Ronny B Nilsson

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Så smiter domstolar och politiker från miljöansvaret

När allt ställs på sin spets handlar det bara om ekonomi

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har gett Preems raffinaderi i Lysekil klartecken till en utbyggnad, vilket innebär en fördubblad ökning av koldioxid. Eftersom politiker och styrande i vårt land inte tar klimathotet på allvar så kan vi nu sluta tala om klimatförändringar och klimatåtgärder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

LÄS MER: Har startat kampanj mot de fördubblade utsläppen

Att mark- och miljödomstolen skyller koldioxidutsläppen på EU:s utsläppsrätter gör mig ännu mer förbaskad. Det är inte svårt att göra sig fri från förpliktelser genom att lägga över ansvar på någon annan. Min uppfattning är att det smugit sig in ett fegt velande i det här landet, så vem kan vi egentligen lita på?

Det är lätt att tala om för mig vad jag som enskild person kan göra för att förhindra en klimatkatastrof, men att gå emot en stor miljöförstörande anläggning är tydligen inget man strävar efter.

LÄS MER: Därför säger vi nej till Preemraffs utbyggnad

Vi har hört vackra ord från Preem AB att man stödjer initiativet ett Fossilfritt Sverige och ändå planerar man en ökad produktion av bensin och diesel. Arbetstillfällen till kommunen, det har vi hört förr då man tog beslutet att lägga raffinaderiet i Bohusläns vackra och unika natur. Resultatet blev uppenbarligen inte vad styrande tänkt sig. När allt ställs på sin spets så handlar det tyvärr bara om ekonomi.

LÄS MER: Därför är det bra att Preemraff bygger ut

Den viktigaste frågan och frågan vi måste ta på allvar är, hur kommer det att bli för våra barn och barnbarn i framtiden när de skall leva i en tillvaro som vi har förstört?

Bekymrad och uppgiven