Så vill vi öka tryggheten för blåljuspersonalen

Debatt: Uddevallamoderaterna om behovet av skärpta straff för angrepp mot viktiga samhällsfunktioner som polis och räddningstjänst.

ANNONS
|

Poliser, brandmän och ambulanspersonal finns där för oss alla, dygnet runt och årets alla dagar. Dessa yrkesgrupper förtjänar respekt och uppskattning. Tyvärr ser vi mängder av exempel på våld och hot mot poliser, personal inom räddningstjänsten samt hälso- och sjukvården.

Den senaste tiden har det vid flera tillfällen varit stenkastning mot blåsljuspersonal på Dalaberg i Uddevalla. Detta får aldrig accepteras eller bortförklaras utan utvecklingen måste brytas. Poliser, brandmän och ambulanspersonal finns där för oss alla, dygnet runt och årets alla dagar. Dessa yrkesgrupper förtjänar respekt och uppskattning.

Tyvärr ser vi mängder av exempel på våld och hot mot poliser, personal inom räddningstjänsten samt hälso- och sjukvården. Vi moderater har därför presenterat fem konkreta åtgärder för att skärpa straffen för attacker mot blåsljuspersonal.

ANNONS

1. Skärpta straff för våld mot tjänsteman. Straffen för våld mot tjänsteman återspeglar i dag inte allvaret i brottsligheten. Ofta blir straffen för våld mot tjänsteman bara någon månads fängelse som dessutom ofta ersätta av samhällstjänst. Detta är orimligt. Våld mot tjänsteman ska ge minst sex månaders fängelse.

2. Fler yrken ska skyddas av lagbestämmelsen om våld och hot mot tjänsteman. Det skydd som lagbestämmelsen om våld och hot mot tjänsteman ger behöver utvidgas så att även personalen inom räddningstjänsten och hälso- och sjukvården får samma skydd som poliser.

3. Skärpta straff för angrepp mot väsentliga samhällsfunktioner. Det är inte ovanligt att det riktas skadegörelse direkt mot polisbilar eller andra utryckningsfordon. Vi ser också fall då blåljuspersonal lockas in i områden för att sedan angripas med stenkastning. Kanske var det just detta som skedde på Dalaberg under tisdagsnatten då räddningstjänsten fick larm om att skräp brann på en gångbro. När räddningstjänsten väl kom till platsen möttes de av stenkastning.

När angrepp riktas mot viktiga samhällsfunktioner så som polis och räddningstjänst menar vi att det bör anses vara försvårande när straffet bestäms. Därför föreslår vi att det införs en särskild straffskärpningsgrund som innebär att alla brott som omfattar angrepp mot viktiga samhällsfunktioner leder till skärpta straff.

ANNONS

4. Ökade möjligheter för poliser att få skadestånd. I dag är kraven väldigt höga för att skadestånd i form av kränkningsersättning ska utgå när till exempel poliser blir utsatta för brott. Praxis har utvecklats till att poliser förväntas ta rejält med spott och spe.

Vi vill att kränkningsersättning ska utgå i fler fall än i dag. Därför vill vi se en översyn av dagens lagstiftning. För oss är det till exempel självklart att den som spottar en polis i ansiktet alltid ska betala skadestånd.

5. Ungdomstjänst inom räddningstjänst och polis. Det är i regel ungdomar som kastar sten mot blåljuspersonal och som sätter eld på utryckningsfordon. Brotten måste mötas av hårdare straff och vi måste jobba för att stärka berörda ungdomars tillit och respekt för dessa centrala samhällsfunktioner.

Vi moderater har under lång tid lagt förslag för att möta våldet, hoten och skadegörelsen som riktas mot polis, räddningstjänst och hälso- och sjukvårdspersonal. Sent omsider har regeringen tillsatt den så kallade 112-utredningen men den ska vara klar först i juni nästa år. Regeringens saktfärdighet provocerar. Blåsljuspersonalen förtjänar skärpt lagstiftning och ökad trygghet nu.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot

Carin Ramneskär (M)

Oppositionsråd, Uddevalla

ANNONS