Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Så vill vi göra Dalsland bättre

Inser näringsministern vikten av att förbättra företagsklimatet?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag (fredag) besöker näringsminister Mikael Damberg (S) Färgelanda och Dalsland. Välkommen! Vi hoppas han inser vikten av att förbättra företagsklimatet, stärka polis och rättsväsende samt göra det mer lönsamt att gå till jobbet. Det är på tiden.

Företagen är ryggraden i svensk ekonomi och det är där värden skapas dagligen, värden som vi alla tar del av genom löner, inbetalade skatter och tillväxt. Detta är Damberg medveten om men under hans tid som minister har företagsklimatet blivit sämre.

Moderaterna driver sedan lång tid förslag såväl lokalt i kommunerna som nationellt för att stärka företagsklimatet - vi inser att Sverige och kommunerna behöver göra mer. Det måste bli enklare att starta, driva, utveckla och äga företag i Sverige.

Dalsland är en fantastisk plats att bo och verka på, men vi har också våra problem och utmaningar. Trots högkonjunktur så räcker inte jobben till alla samtidigt som våra företag har svårt att hitta kvalificerad personal. Lägg därtill att företagandet omgärdas av regleringar på ett sätt som hämmar investeringsviljan. Att starta ett företag eller växa ett befintligt är förknippat med stora risker som beror på statlig byråkrati och onödiga regleringar - utöver det rent affärsmässiga.

Den stora trygghetskrisen vårt land genomlider nu drabbar även oss i Dalsland, såväl privatpersoner som företag. Kommer polisen när det varit inbrott i hemmet eller hos företaget? Stängningen av polisstationen i Vänersborg visar att när rättsväsendets resurser inte räcker till så försvinner närheten till landsbygden.

Vi har flera konkreta förslag som skulle hjälpa Mikael Damberg att förbättra hela landets företagsklimat: Minska regelkrånglet, särskilt för små företag. Förenkla 3:12-reglerna och underlätta generationsväxlingar och ägarskiften. Förenkla inrapporteringen av alla löpande obligatoriska uppgifter genom en och samma portal - en uppgift ska bara lämnas in en gång. Initiera en skattereform för bättre villkor för företagens investeringar.

Även rättsstaten måste stärkas. Vi föreslår 3000 kronor i högre polislöner, betald polisutbildning, skärpta straff för vålds- och sexualbrott, avskaffade straffrabatter och fler brott som leder till utvisning. Skötsamma medborgare ska inte behöva avstå arbete, fritidsliv eller investeringar på grund av brottslighet.

I kombination med en skattepolitik som belönar arbete är vi övertygade om att Sverige skulle bli ett bättre och rikare land att leva i. Varje dag går miljontals svenskar till jobbet för att arbeta ihop pengar till sina hushåll - och varje år går hundratusentals människor i pension efter ett helt arbetsliv präglat av flit. Därför är det rätt att sänka skatten för såväl vanliga inkomsttagare som pensionärer - det ska löna sig att arbeta och att ha arbetat.

Vi behöver ett bättre företagsklimat, fler jobb, att det lönar sig att arbeta och att brottsligheten stävjas. Om inte Damberg klarar detta så finns det moderata ministerkandidater som är redo att ta vid efter valet, liksom vi är redo även på lokal nivå i Dalsland.

Linda Jansson (M)

Gruppledare och förstanamn, Färgelanda

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot och förstanamn, Fyrbodal