Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Svår fråga. Bruksskolan och de andra skolornas framtid i Munkedal är under debatt.

Så vill vi ha en dialog om skolan i Munkedal

"Vi vill fylla alla våra skolors byggnader med lärandelusta"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Åsa Karlsson med flera 3 maj

Att pådyvla någon annan åsikter de inte har, ska man vara försiktig med, för när oärligheten blir påkommen får man stå där med skämsmössan i hand. Moderaterna och Liberalerna i Munkedal vill utveckla alla våra skolor, inte avveckla dem. Där är vi eniga med S, SD, KD, V, MP och C, och vi är fullkomligt trygga i det och behöver därför inte oroa oss för att våga diskutera våra skolor och dess verksamhet. Men vi kan inte sväva i ovisshet om varför våra skolresultat i Munkedals kommun sjunker. Om man inte har svaret kan man inte jobba för en förbättring. Kommunfullmäktiges politiker måste få kunskapen om vad som krävs för att klara skolans uppdrag med hänvisningen till de nationella målen, till skollagen samt till de beslut som kommer ur skolkommissionens SOU 2016:38.

I en grundskola med god kvalité är närhet, fullgod lärandemiljö och kompetensförsörjningen central. Utan lärare är skolorna bara byggnader. Vi vill att en hållbar lönestrategi för våra lärare och en lockande arbetsmiljö ska högt upp på agendan. Det duger inte att som S, C, MP, ta bort målet om god arbetsmiljö och sedan titta på när personalen säger upp sig och sjuktalen stiger.

Underlaget till beslut behöver kompletteras med en finansiell analys för att se vad som behöver prioriteras i kommunen som helhet. Ingenting är gratis och Munkedals ekonomi är både skör och ansträngd. Därför är det inte en långsökt slutsats att kostnaderna måste minska och/eller inkomsterna öka. Vi invånare som redan lever under ett av Sveriges allra högsta skattetryck undrar om skattehöjning blir lösningen ännu en gång? Eller om man genom dialog, diskussion och debatt kan komma fram till smarta arbetssätt och effektivare styrning istället?

Vi anser att det är en god idé att Munkedals politiker får kunskap om vad människor tänker om skolan och om hur vi politiker sköter vårt uppdrag. Vi eftersöker därför en aktiv dialog med elever, föräldrar, personal, pedagoger och medborgare för att främja engagemang för att utveckla skolan med kvalité. Vi vill fylla alla våra skolors byggnader med lärandelusta, framtidsdrömmar och kompisanda. Ett gott skolresultat är bästa medicinen för ett gott liv och ett barns skolliv går så otroligt fort- Det är dags att börja jobba för ett starkare Munkedal, inte som S, C, MP sopa frågorna under mattan!

Ann-Sofie Alm

Moderaterna i Munkedal

Karin Blomstrand

Liberalerna i Munkedal