Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

S och LP körde över mitt yrkande

Ann-Charlotte Strömwall: Nu kommer äldreboendefrågan inte att avgöras förrän nästa år

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Missförstådd eller dåligt genomläsning av artikeln jag skrivit om Skaftöhemmet !

Jag har för (L) redan reserverat mig sedan 2014 mot en nedläggning av Skaftöhemmet! (K) och (L) hade varsin reservation om denna nedläggning första gången det förslaget kom upp från tjänstemän i Socialförvaltningen i Lysekil.

Paneldebatten i Skaftö Folkets Hus om Skaftöhemmets kvar varande och utvecklande samlade säkert 100 Skaftöbor.

Politikerna lovade fungerande och bra äldrevård på Skaftö, och nu har det klarnat att det var (L), (K) och (M) som står kvar vid sitt ord. Alla falska löften eller förespeglingar om demens och somatikplatser i ett äldreboende förstår man nu var ett spel för att få många kryss till partiernas personröster.

Nu ser vi falskheten, detta skapar verkligen politikerförakt.

Fortfarande herr redaktör, kan man ej bo kvar i demenssjukdom på Skaftö! Man är med den sjukdomsbilden inte välkommen på Skaftöhemmet sedan lång tid tillbaka! Har den demenssjuk en anhörig som kan vårda i hemmet, kan personen bo kvar hemma så länge som anhörig klarar demensvården i hemmet. När gränsen för detta är nådd, ja då flyttas den demenssjuke iväg till tätorten eller till Brastads Stångenäshemmet!

Alltså är det så att kommunen inte har något som helst boende för demenssjuka på Skaftö! Idag vårdas demenssjuka i anhörigvård på Skaftö. Man har hemtjänst, hemsjukvård och avlastnings lats på s.k "korttidsplats" i kommunens särskilda boende i tätorten.

Vi har idag 7 platser i anhörigvård på Skaftö, som ligger i en "brytpunkt" alltså för att bli för höga kostnader! Denna prislapp skall också räknas med.

Det finns så mycket att skriva angående detta, genom beslut i SoN kommer frågan inte upp förrän april 2019! Jag hoppas alla partier inbjudes på nytt till en träff med eldsjälarna på Skaftö som vill återta sitt Särskilda boende och göra det ännu bättre med ytterligare platser och kanske några platser för terminalvård (vård i livets slutskede) i en så vacker omgivning som finns på vår kommundel Skaftö!

Viljan att ha ett särskilt boende på Skaftö har funnits i årtionden. En fungerande förening "Skaftöhemmets vänner " har funnits sedan nybygget. Föreningen har gjort kompletterande inköp av t.ex sängar, stått för underhållning m.m. Vissa väljer att önska att man donerar medel till "Skaftöhemmets vänner" som en önskan i dödsannonser, även om man inte ser det så ofta numer (av förklarliga skäl.)

Mitt återremissyrkande kunde samtliga närvarande på SoN tagit som sitt. Det var att låta arbetsgruppen på Skaftö få yttra sig skriftligt tillsammans med att vi tog del av tjänstemannautredningen. Det hade varit respektfullt mot engagerade personer.

Nej! Nu valde (S) och (LP) att köra över två andra återremissyrkanden. Mitt yrkande hade inte krav på kostnadsredovisning utan bara att folk som varit med i utredningsgruppen från Skaftös sida, skulle ha rätt att säga sitt till oss politiker. Då hade frågan kommit upp tidigare och man hade fått visa sin egentliga mening från partierna som beslutade. Att föra fram Trygghetsboende som ett alternativ till Säbo är helt fel. På trygghetsboende finns inget demensboende. Att man också vill invänta utredningen om "mellanboende" är också falskt om man inte redovisar att det boendet ger heller inga platser för demenssjuka!

Märk väl! Demenssjukdom är idag den vanligaste orsaken till att få biståndsbedömning till särskilt boende - vi vet ju alla att vi vill bo kvar i vår egen bostad så länge det är möjligt.

Ann-Charlotte Strömwall (L)

ledamot av Socialnämnden