Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Lasse Edwartz

S står på de sämst ställdas sida

Stefan Skoglund: Vi socialdemokrater anser att socialpolitik är en fråga om gemensamt ansvar och solidaritet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alla människor ska omfattas av en solidarisk finansierad trygghet som garanteras av allas vårt ansvarstagande. Storleken på plånboken får aldrig avgöra om man får del av tryggheten. Betyget på vårt välfärdssamhälle är hur vi tar hand om våra gamla, sjuka, funktionsnedsatta och övriga behövande medborgare. Vi ska stå på de sämst ställdas sida.

Tryggheten finansieras solidariskt och ska inte äventyras av enskildas vinstintressen. Välfärd, som omfattas av alla, ska uppnås genom att samhällsfrågor, förbättrings tankar och utveckling diskuteras av alla medborgare, i föreningar, studiecirklar, på arbetsplatser och i hemmen.

Idéer och förslag förankras och förs fram i en demokratisk process.

Vi vill bland annat:

Bygga ut äldreomsorgen och att skapa aktivitetscentrum kopplade till särskilda boenden och trygghetsboenden. Se kommunens äldreplan.

Utveckla verksamheterna i egen regi istället för privatiseringar. Intrapenader ger större delaktighet och inflytande för personal och brukare.

Samverkan med ideburen sektor är avgörande för att klara framtidens utmaningar.

Skapa fler heltider och trygga anställningar för ökad kvalitet och kontinuitet i välfärden.

Oavsett vilket parti man lyssnar på i debatten låter det bra och de få tydliga skillnaderna man kan höra är mellan de rödgröna som vill utveckla verksamheterna i egen regi jämfört med de andra partierna som är tydliga med att de gärna ser privatiseringar. Detta prövades under tidigare Alliansår utan att det blev billigare, bättre och effektivare. Oftast skyller man på upphandlingsunderlagen och uppföljningen men detta var man ju själv ansvarig för så det finns inget som pekar på att man skulle lyckas bättre denna gång. Det andra tydliga skillnaden är pengarna:

De rödgröna lägger 33,3 miljoner mer till socialnämndens budgetram nästa år jämfört med i år då behoven ökar kraftigt. Alliansen 4 miljoner mindre än majoriteten. SD 13 miljoner mindre. Uddevallapartiet 33,3 miljoner mindre.

När Alliansen styrde genomfördes stora nedskärningar utav platser på äldreboenden. En tredjedel av resurserna till öppna förskolorna togs bort, ett hundratal anställda varslade, stopp för inköp utav arbetskläder med mera, måste vara otur, så varför inte rösta på någon med tur om ni tror resultaten beror på detta.

Min uppfattning är att om du vill ha privatiseringar och nedskärningar i välfärden skall du rösta på någon utav de blåbruna partierna.

Vill du ha en fortsatt utveckling likt den jag beskriver inledningsvis skall du rösta på socialdemokraterna!

Stefan Skoglund (S)

Socialnämndens ordförande Uddevalla