Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Vilka andra sjukhus förutom NU och SÄS drar ner nettoårsarbetare? Vilka andra sjukhus förutom NU-sjukvården hanterar 2019 års underskott i sin detaljbudget?" frågar Heikki Klaavuniemi (SD). Bild: Stefan Bennhage

S verkar hellre vilja driva opinion än att ta ansvar

I början av sin debattartikel skriver Carina Åström (S) att NU-sjukvården har varit underfinansierat under samtliga sex år som regionen haft ett moderatlett styre. Det stämmer precis som hon skriver. Mitt fokus är inte att bara konstatera, utan påverka det när jag vet att det går.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Carina Åström (S)

LÄS MER: SD:s kreativitet med sanningen förändrar inte verkligheten

Carina svingar med argumenten och hänvisar till att det är den Grönblå ledningen som styr, eller moderatledda ledningen som ni uttjatat kallar dem.

Detta minoritetsstyre leds lika mycket av liberaler såsom centerpartister, kristdemokrater och miljöpartister. Hade styret bestått av en sammanvägande, liknande ideologisk kraft hade styret kanske fått helt andra effekter. De har ett vetosystem i sitt styre som gör att goda förslag inte kan drivas igenom om ett parti motsätter sig. Jag håller med dig, detta styre är odugligt.

Men gissa vad? SD, S och V är tillsammans mandatmässigt större än det styret! Vi kan bryta det mönstret när helst det passar dig, Carina.

Jag har roat mig med att kika igenom samtliga partiers budgetförslag mycket noggrant, det stämmer att S tillför mer medel till sjukhusen, men så gör även SD och V.

Jag är övertygad att väljarna 2022 kommer döma den Grönblå ledningen utefter deras insatser, men hur ska väljarna döma vår insats denna mandatperiod? Och hur kan vi som oppositionspolitiker anses vara ärliga som inte står för de åsikter vi jämt saluför medialt, om vi inte också gör gemensam sak när vi har möjligheten?

SD har ingen beröringsskräck mot S eller V. Lägger era partier goda förslag som vi tycker passar vår agenda så bifaller vi dem. Och det vet du.

Socialdemokraterna kan inte fortsätta hänvisa problemen till andra, det är föga nyttigt att skylla på andra när man själv kan ta ansvar och förändra under innevarande mandatperiod.

Att inte ta ansvar när man kan det bevisar bara att ni endast är intresserade av opinionsbyggande. Det innebär att ni egentligen inte bryr er ett dugg om de patienter vars väntetider förlängs och som rent krasst faller offer under tiden.

I din debattartikel säger du att ni inte kan agera eller agera operativt för att ni följer regelverk. Dessa regelverk du hänvisar till verkar inte vara några regelverk som andra sjukhusområden tar hänsyn till. Vilka andra sjukhus förutom NU och SÄS drar ner nettoårsarbetare? Vilka andra sjukhus förutom NU-sjukvården hanterar 2019 års underskott i sin detaljbudget?

Förlåt för dessa ledande frågor då jag vet att du kan svaren, Carina, men för tydlighetens skull så läsarna också förstår: Inga sjukhus följer de regelverken.

Heikki Klaavuniemi

regionråd (SD)