Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Salafistiska predikanter måste utvisas ur landet

Centerpartiet: Vi anser att regeringen måste prioritera svenska medborgares liv och samhällets säkerhet

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I förra veckan har ett antal imamer, muslimska predikanter med salafistisk inriktning, av SÄPO, migrationsöverdomstolen och regeringen bedömts vara så farliga för rikets säkerhet att de ska utvisas ur landet. Samtidigt anses det emellertid föreligga ett så kallat verkställighetshinder mot denna utvisning eftersom personerna tros riskera omild behandling i sina hemländer.

Det är här som frågan inställer sig; Är svenska medborgares trygghet och rikets säkerhet av mindre betydelse än dessa farliga personers väl och ve? Som skattetyngda medborgare, med förväntningar på att våra statliga skattekronor används till skydd av liv och egendom, skulle vi nog vilja se ett nej som svar på den frågan.

Regeringspartierna tycks dock vara av en annan mening och släpper nu de här potentiella hoten fria att fortsätta med sin samhällsfarliga och omstörtande verksamhet med våldsbejakande och kvinnofientliga idéer. I söndagens nyhetsrapporteringar varnar nu Eskilstunaimamen Abd Al Haqq Kielan, i och med frisläppandet, för ökad radikalisering då extremisterna som följer imamerna nu uppfattar sig ha vunnit en seger över svenska staten. Han menar att de nu kommer att öka sitt propagandaarbete i Sverige.

Tyvärr verkar det vara ett mönster, inte minst hos de båda regeringspartierna, (S) och (MP), att specialbehandla islamister och deras subversiva verksamhet. Man har under åratal skyfflat miljoner över studieförbund som Ibn Rushd med flera. I Malmö har man aktivt stött islamistisk antisemitism genom den lokala socialdemokratiska arbetarkommunen. I sin iver att locka muslimska väljare har man inte dragit sig för att stödja salafister med en extrem agenda i Sverige. Vi minns också, med förskräckelse, när den rödgröna majoriteten i Uddevalla kommun så sent som 2017 gav betydande ekonomiskt bidrag till Uddevallamoskén som bjudit in föreläsare med salafistisk inriktning. Mot bakgrund av detta förhållningssätt är regeringens senaste haveri begripligt om än förkastligt.

Vad är det för rättssamhälle vi har när sex personer, som av SÄPO och regeringen anses så farliga att de skall utvisas, går fria på våra gator och hyllas som hjältar av likasinnade, medan det händer att skötsamma invandrare med arbete och familjer som rotat sig i Sverige kan utvisas på mycket oklara och ibland rent löjeväckande grunder.

Vi anser att regeringen måste prioritera svenska medborgares liv och samhällets säkerhet högre än potentiellt farliga utländska medborgare som genom sina handlingar förbrukat sin rätt att vistas här. Därför skall de sex salafisterna utvisas till sina hemländer med omedelbar verkan.

Mikael Bjuhr (C)

Ersättare Kommunfullmäktige i Uddevalla

Torsten Torstensson (C)

Ledamot Kommunfullmäktige Uddevalla