Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Samverkan är avgörande för att skapa en attraktiv idrottskommun

Uddevalla Näringsliv är en ideell oberoende organisation med ca 250 medlemsföretag från alla branscher. Vi jobbar med frågor inom Näringsliv & Infrastruktur, Bygga & Bo, Handel & Service, Skola & Näringsliv och Idrott. Vi samlar kraft och kompetens i våra fokusgrupper för att utmana, utveckla och påverka företagsklimatet i Uddevalla kommun. Vi arbetar för att stärka Uddevalla som en attraktiv kommun för oss som bor och verkar här samt för våra besökare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Genom åren har det pratats om idrottsstaden Uddevalla och under den senaste tiden att vi är hjärtat i Bohuslän. Vi skulle vilja stanna upp en stund vid just hjärtat. Hjärtat växer en bit in i tonåren, och ju mer vi rör oss under uppväxten desto starkare hjärta får vi. Vi vill att Uddevalla skall vara en fysiskt aktiv kommun, och att vi skapar möjlighet för alla att kunna ha en aktiv livsstil. Vi skall vara en kommun, som du vill att ditt barn växer upp i. Föreningslivet räddar många människor från utanförskap och osunda livsstilar och då måste det finnas goda förutsättningar att driva alla idrotter i vår kommun, allt ifrån tennisbanor till 50 meters bassäng till actionpark. Ett fantastiskt exempel är Rimnershallen, det är en fröjd att besöka denna anläggning, där det verkligen sjuder av liv alla dagar i veckan!

Idag åker vi till exempel till Camp Active i Lidköping för att hoppa studsmatta, till Vänersborg, Skövde eller Fredrikshamn för att åka vattenrusch och till Göteborg för att spela paddletennis. Givetvis skall vi kunna erbjuda detta i Uddevalla, så att det givna valet blir att åka till vår kommun. Om vi verkligen skall kunna vara Hjärtat i Bohuslän måste vi höja blicken och även väga in alla människor i våra kranskommuner samt de som vistas på kusten, på sommaren, alla dessa är potentiella besökare. Ett gott exempel är Svenska Bio, vilken succé! Från 80 000 till 180 000 besökare och den självklara vinnaren som årets komet på Uddevalla Näringslivsgala i oktober.

Önskemålen om hur vi skall göra Uddevalla till en än mer attraktiv idrottskommun är många. Kommunen behöver tillsätta en idrottssamordnare, som det faktiskt står angivet i det idrottspolitiska handlings-programmet, ett program som för övrigt inte blivit reviderat sedan 2004. Idrottssamordnaren skulle jobba med att sätta Uddevalla på kartan genom att få hit stora idrottsevenemang, tävlingar, cuper och läger etcetera. Idrottsturismen skulle definitivt även spilla över på hotell, handel och service. Att det även finns en tydlig koppling till Uddevalla Elitidrottsgymnasium är önskvärt, så skolans verksamhet fortsatt koordineras med elevernas hemmaförening.

Det finns dock en verksamhet som har ett oerhört stort behov av en ny anläggning. Det är nog ingen överraskning för någon att vi syftar på badhuset. Verksamheterna i badhuset aktiverar nyfödd till gammal - nybörjare till elit - lek till allvar och inte minst rekreation och rehab. Nu är det dags att vi bygger ett badhus av högsta moderna klass!
Det finns planer på att skapa en fritidsplan för idrott och föreningsliv, den vill vi från Uddevalla Näringsliv vara med och jobba fram – vi tror att framgången är samverkan mellan kommun, föreningsliv och näringsliv. Tillsammans är vi starka!

Styrelsen i Uddevalla Näringsliv och fokusgrupp Idrott genom

Jessica Barck, vd Uddevalla Näringsliv