Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Blev ingen succé. Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho lyckades spräcka sitt parti och regeringen.

Sannfinnländarnas exempel avskräcker

Ingen bra idé att släppa fram högerextremister till makten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Lennart Svensson Gör som Norge och Finland

Lennart Svensson hoppas på ett demokratiskt val 2018 vilket måste innebära att tidigare val inte varit demokratiska. Det är få länder som har ett så högt valdeltagande som Sverige i riksdagsval och inte minst detta borde borga för att valen är demokratiska. I 2014 års val deltog 85,81 procent att påstå att detta är odemokratiskt genomfört val är ett märkligt och unikt påstående.

Sedan måste vi nog påminna Lennart Svensson att i det senaste demokratiska riksdagsvalet, vilket var 2014 så fick SD 12,86 procent av rösterna, alltså 87,14 procent röstade inte på SD. Att prata om odemokratiska val och sedan hävda att partiernas representation ska styras av veckovisa opinionsundersökningar är väl nästan att betecknas som att ”skjuta sig själv i foten”.

När det gäller att Sverige har minoritetsregering nu så kan vi konstatera att så varit fallet de flesta år i Sverige, sedan den allmänna rösträtten infördes.

När det gäller sjukvårdspolitiken så informerade vi vad SD:s budget på riksplanet innebär för kommunerna som står för huvuddelen av vård och omsorg i Sverige. SD lägger ju budget i riksdagen med motivet att den ska gå igenom och skulle den gå igenom så påverkar den sjukvårdspolitiken i Sverige.

Lennart Svensson borde ta del av denna, inte för att vi tror du ändrar uppfattning, men för att komma med sakliga argument.

Varje parti går till val för att få makt, så även Sverigedemokraterna. Det är detta som är syftet med valen. Men om det inte finns en klar majoritet så måste partierna söka samarbete med partier där det åtminstone finns en viss värdegemenskap. I det fallet skiljer sig SD från övriga partier inte minst genom att de inte respekterar människors lika värde.

Lennart Svensson gör jämförelser med våra nordiska grannar. Vi kan ta ett annat exempel från Finland. Där bildades det en koalitionsregering där Sannfinländarna ingick. När de nyligen bytte partiledare som lyfte fram en hatisk flyktingpolitik och la sig i samma fåra som SD så sprack regeringen. Övriga partier kunde inte tänka sig samarbeta med ett parti med dessa värderingar. Efter detta sprack Sannfinländarnas parti och regeringen kunde sitta kvar. Enligt Lennart Svensson tolkning kan det diskuteras om det finns någon demokrati i Finland eller ej.

Med detta så avslutar vi diskussionen med Lennart Svensson.

 

Catharina Bråkenhielm (S)

Jan-Olof Larsson (S)