Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är det läge för skolorna i Bohuslän att skapa framtidshopp genom att börja servera hållbar växtbaserad mat som standard, skriver Jonas Norberg. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Nu är det läge för skolorna i Bohuslän att skapa framtidshopp genom att börja servera hållbar växtbaserad mat som standard, skriver Jonas Norberg. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Satsa på skolmat som inte orsakar pandemier

Klimatkrisen och covid-19 skapar oro och ångest hos många unga. Nu när höstterminen börjar är det läge för skolorna i Bohuslän att skapa framtidshopp genom att börja servera hållbar växtbaserad mat som standard.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Våra kejsare är nakna, varenda en, sa Greta Thunberg i Sommar i P1. Hon har rätt. Klimatkrisen är vår tids stora ödesfråga men våra makthavare vägrar att lyssna på vetenskapen och agera resolut. Det är 40 gånger bättre för klimatet att äta bönor än att äta nötkött, enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet.

“Om alla människor blev vegetarianer eller veganer skulle risken för pandemier vara oändligt mycket mindre”, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, till tidskriften Anlib. Nya virus sprids nämligen till människan från vilda djur via lantbruksdjuren och antibiotikaresistenta bakterier göds av djurindustrins enormt stora användning av antibiotika.

Från och med höstterminens start i Nyköping kommer de kommunala förskolorna och skolorna att erbjuda vegankost till alla som vill ha det. Det borde vara en självklarhet. Ett föredöme är Hagaskolan i Solna som serverar helt växtbaserade luncher och en buffé med dagens smårätter. Miljövänlig och näringsrik mat som ger eleverna stor valfrihet.

Nu är stunden inne för skolorna att satsa på klimatsmart skolmat där kött, ägg och mjölk ersätts av växtbaserade alternativ som inte orsakar pandemier.

Jonas Norberg