Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hans Joachim Isenheim Miljöpartiet Bild: Karl af Geijerstam

SD är inte ett tredje block i Munkedal

Hans-Joachim Isenheim (MP): Sverigedemokraterna är i praktiken med och styr kommunen - det är dags att ta ansvar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sedan 1 januari 2019 styr Sverigedemokraterna tillsammans med Moderaterna och Liberalerna i Munkedal. Men ändå påstår företrädarna för SD till undertecknat i sista kommunstyrelsemöte, att de i själva fallet är en tredje block i Munkedals kommunpolitik. Tio minuter senare, under en ajournering diskuterade majoriteten – SD, M & L – hur de gemensamt och på bästa sätt kan stoppa utvecklingen av Munkedals utvecklingscentrum i Dingle. Den nuvarande majoriteten av SD, M & L vill förhindra att arbetsmarknadsenheten ska flyttas från centrala Munkedal till utvecklingscentrum i Dingle. Förut var SD emot att något flyttades från Dingle eller Hällevadsholm nu är SD emot att verksamheter ska flyttas dit. Och detta innebär också att vår fritidsgårdsverksamhet riskerar att stå utan lokaler i en snar framtid. Och all detta för att reservera lokaler på utvecklingscentrum i Dingle till friskolan. Friskolan hoppas på att elevantalet ska stiga till det dubbla eller tredubbla i framtiden. Priset betalas av Munkedals ungdomar och alla som är på arbetsmarknadsenheten som går miste om det nära samarbetet med vuxenskolan.

Samtidigt med detta skriver SD flera motioner till fullmäktige just för att frånsäger sig ansvar. För mig går det inte ihop att SD skriver en motion om att alla tätorter ska behålla sina skolor eller om att förbättra kommunens ekonomi. SD har tillsatt Munkedals kommunalråd och kan lika snabbt avsätta honom om han vill lägga ner skolor eller försämrar ekonomin.

Och SD: vadå, "tredje block"? Blocket med S, C, KD och MP besätter ingen ordförandepost i de tunga nämnderna, men det har ni SD, M och L och med detta har ni majoritet i alla nämnder och styrelser. Så ta ansvar nu och visa vad ni går för. Oppositionen denna mandatperiod består av Socialdemokrater, Centern, Kristdemokrater och Miljöpartiet. Naturligtvis också Vänsterpartiet.

Hans-Joachim Isenheim

ordförande Miljöpartiet Munkedal