Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jan Ivarson Bild: Privat

SD borde få posten som vice ordförande i KS i Lysekil

Jan Ivarson: Tredje största partiet borde få tung post

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den före detta riksdagsledamoten Emma Norén (MP) föreslås bli vice ordförande i kommunstyrelsen i Lysekil. Norén är en duktig person men hon är del av ett litet extremt parti. Det har gjort sig känt för att säga nej till kommunens största projekt för nya arbetstillfällen och bostadsområde.

(MP) minskade med 1,2 procent kommunvalet och fick endast 3,8 procent. Om riksdagens gräns gällt hade partiet varit uträknat. Nu föreslås (MP) få en hög förtroendepost i kommunen. Det är ett hån mot väljarna som visar att politiker inte respekterar valutgången. Även (M) har en riksdagsman som miste sin riksdagsplats, men kommunens politiska platser är inte reträttplatser för avgångna riksdagsmän.

(S) blev största partiet med 24,5 procent, därefter (LP) med 31,2 procent. På tredje plats kom (SD) som ökade med 5,3 procent till 14,4 procent. Därmed borde (SD) få platsen som vice ordförande om man skall gå efter folkviljan, inte ett parti som minskat ner till 3,8 procent.

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) och oppositionsrådet Roland Rombrant (LP) sitter helt naturligt kvar på sina platser som representanter för de två största partierna, medan det tredje största partiet (SD) blir utan höga poster i linje med mobbning i rikspolitiken. Det är ett sätt att förmå väljarna att inte rösta på SD för att partiet kommer utestängas från inflytande. Det är respektlöst, men i svensk politik anses det vara demokratiskt.

Jan Ivarson

politiskt obunden