Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stefan Skoglund Socialdemokraterna Bild: Lasse Edwartz
Stefan Skoglund Socialdemokraterna Bild: Lasse Edwartz

SD och M attackerar skyddsombudens roll i arbetslivet

Stefan Skoglund: Vi Socialdemokrater kommer alltid stå upp för arbetarnas rättigheter och en bra arbetsmiljö på jobbet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Idag den 23 oktober är det skyddsombudens dag! Jag har jobbat i byggbranchen i hela mitt liv och långt före jag blev politiskt aktiv haft uppdrag som skyddsombud.

En god eller dålig arbetsmiljö kan bokstavligen talat vara en fråga om liv och död. Därför är arbetsmiljöfrågorna viktiga, men det är inte alla som håller med

Bland annat vill Sverigedemokraterna avskaffa de regionala skyddsombuden och Moderaterna vill lägga ner myndigheten för arbetsmiljökunskap. I Moderaternas budgetförslag nämns inte arbetsmiljö överhuvudtaget. Samma sak gäller Kristdemokraterna som inte heller har konkreta förslag på hur arbetsmiljön ska bli bättre.

Samtidigt har korta påhugg och osäkra anställningsformer fått fäste i flera branscher på arbetsmarknaden. Värst är det i branscher med låg facklig organisationsgrad. En förutsättning för en förbättrad arbetsmiljö är stärkta rättigheter och ökad trygghet för löntagarna. Det är därför facken behöver fler medlemmar.

Ingen ska känna sig otrygg på sin arbetsplats eller vara orolig för ohälsa, sjukdom eller död på grund av jobbet

Det är glädjande att Arbetsmiljöverket har ökat antalet inspektioner hos oseriösa arbetsgivare som bryter mot regler och lagstiftning. Men det räcker inte. Arbetsmiljöverket måste också göra fler besök utifrån tips om dålig arbetsmiljö.

Arbetsgivarna har ansvar för arbetsmiljön men de fackliga organisationernas skyddsombud är garanter för det systematiska arbetsmiljöarbetet och samverkan på arbetsplatsen. Det är de som har branschkunskapen och utses efter förslag ifrån arbetstagarna. De senaste åren har såväl LO:s som TCO:s förbund varnat för att det blir allt svårare att rekrytera skyddsombud. Det är mycket oroande.

Sverigedemokraterna hävdar att de skyddsombud som utses utav arbetarna via facket jobbar för socialdemokraterna vilket inte stämmer med verkligheten. Man kontrollerar inte vilket parti man sympatiserar med när arbetarna föreslagit ett skyddsombud. Men visst delar ofta dessa personer synen på mänskliga rättigheter och alla människors lika värde men det betyder ju inte att alla är sossar.

Finns kanske något exempel där någon upplever sig hindrad att bli skyddsombud exempelvis SD-Kalle på arbetsplats X men det kan ju lika gärna vara så att arbetstagarna inte vill ha SD-Kalle men inte vågar ta en öppen konflikt med personen och då upplever SD-Kalle att ”facket” hindrar. Om SD-Kalle känner sig kränkt kan man alltid ta kontakt med de oberoende arbetsmiljöinspektörerna som finns på arbetsmiljöverket så oberoendet finns men det måste finnas sakargument kring brister i arbetsmiljön om de skall agera och inte bara att någon inte gillar facket, sossar eller känner sig kränkt.

Vi Socialdemokrater kommer alltid stå upp för arbetarnas rättigheter och en bra arbetsmiljö på jobbet. Nu vill vi ge skyddsombuden större möjligheter att besöka olika arbetsplatser och samtidigt öka Arbetsmiljöverkets kontroller utifrån olika tips om arbetsmiljöbrister.

Alla ska kunna klara av att jobba hela vägen fram till pensionen och ingen ska känna sig otrygg på sin arbetsplats eller vara orolig för ohälsa, sjukdom eller död på grund av jobbet.

Stefan Skoglund (S)

Förtroendevald för Byggnads Väst & LO facken Uddevalla