Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Migrationsfrågan. Kräver mer än ett svar.

SD:s enda förslag räcker inte

Lars-Arne Staxäng (M): Sverigedemokraterna står svarslösa inför integrationsfrågan.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Genmäle till Bo Antonsson (SD) den 3 januari Moderaterna har bidragit till ett otryggt samhälle

Jag har under en tid noterat att sverigedemokraten Bo Antonsson (SD), debatterat med flera partier här i Bohusläningen. Tonen har ofta varit raljant, och ibland innehållit mer personangrepp än sakargument. Nu var det tydligen min tur att få del av Antonssons stora slev med omdömen om min person, istället för att visa det egna partiets konstruktiva förslag.

Jag tänker inte möta honom på samma sätt, men kan inte låta bli att undra om han för samma retorik internt inom SD, när man debatterar frågor av olika slag.

För den som känner mig, för det gör inte Antonsson så har jag både internt och externt haft en ganska rak linje i både migration och integrationspolitiken. Jag har hela tiden förespråkat en restriktiv linje, men på ett sådant sätt att vi tar vår del av europeiska och internationella avtal och överenskommelser.

Därför är jag tillfreds med de ändringar som vårt parti gjort de senaste åren. En som känner till detta är just den före detta migrationsministern Tobias Billström, som är lika bekymrad som jag är.

Jag har också gett utryck för detta även i denna tidning flera gånger. Redan för cirka 10 år sedan, förespråkade jag att människor som inte hade svenskt medborgarskap, och som blivit dömda för brott som inte kan betraktas som lindriga skulle utvisas permanent. Det var på den tiden en kontroversiell uppfattning som jag fick en del kritik för. Idag är de flesta partier för en sådan uppfattning.

Jag vet inte hur länge Antonsson varit delaktig i politiken? Om man skall få ihop en majoritet i en politisk fråga så måste man vara enig internt, när man kommit överens i en politisk linje. Jag noterar för närvarande att det är flera av era rikspolitiker som nu valt att ställa sig utanför ert parti, och istället avser att öppna en egen klubb utanför SD.

Alliansregeringen lyckades inte med integrationen och Sverige kan inte återgå till den tidigare migrationspolitiken. Moderaterna har varit tydliga med vår förnyelse. Vi har tagit ansvar och presenterat en lång rad nya åtgärder för att möta de utmaningar vi står inför.

Bo Antonsson och Sverigedemokraterna själva presenterar inga förslag. Hur tycker Bo Antonsson och SD att Sverige ska lösa jobbklyftan mellan inrikes och utrikesfödda? Hur tycker Bo Antonsson och SD att integrationen av nyanlända ska bli bättre? Sverigedemokraternas förslag brukar oftast enbart lyda; minska invandringen. Men jag tror faktiskt att de flesta förstår att det inte räcker som svar.

 

Lars-Arne Staxäng (M)

Riksdagsledamot från Bohuslän