Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Magnus Jacobsson KD  Bild: Ulf Blomgren
Magnus Jacobsson KD Bild: Ulf Blomgren

SD undviker själva grundproblemet med bostadspolitiken

Magnus Jacobsson (KD): Vi pratar inte bara om segregationen, vi försöker vara med och bryta sönder den en gång för alla.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Martin Pettersson (SD) 4 augusti

LÄS MER: Lokal bostadsmarknad är inte detsamma som storstadens

Med viss förvåning läser jag Martin Petterssons (SD) svar på vår insändare avseende bostadsmarkanden. SD hävdar ofta att man företräder ”folket” men när man pressar dem på deras bostadspolitik undviker man att prata om Uddevallas problem och istället fokuserar SD på Stockholm. Vi i KD har alltid arbetat för att Uddevalla skall behandla alla medborgare på ett likvärdigt sätt. Detta har inte alltid uppskattats.

Men oavsett om vår vilja att ge alla samma förutsättningar uppskattas eller ej, så ämnar vi fortsätta att arbeta för en kommun där alla får samma goda förutsättningar. Tyvärr motverkas detta av att man under 50, 60, 70-talet etablerade bostäder utifrån en ”klassisk” socialistisk folkhemstanke där tjänstmän och arbetare skulle bo åtskilda.

När arbetarna fick allt bättre ställt så startade man upp egnahemsrörelsen men även då fortsatte man i praktiken att bygga vidare på den segregerande grundidén vilket gör att vi idag har en stad som har ett extremt segregerat boende. Denna segregation kan man vare sig prata bort eller låtsas att den inte finns.

Vi i KD har därför vid flera tillfällen lagt förslag i kommunfullmäktige som bygger på idén att man skall motverka segregationen via strategisk samhällsplanering. Detta har gjorts med stor framgång i flera av de kommuner som finns i stockholmsregionen. Även Martin Petterssons partiledare Jimmy Åkesson (SD) har lyft fram den danska varianten av detta som en bra förebild. Ändå väljer SD i Uddevalla att stänga dörren till en modern bostadspolitik.

Att införa marknadshyror är bara ett instrument för att skapa fler bostäder. Vid sidan av denna reform måste vi förändra dagens segregerade stad om vi vill stoppa utvecklingen mot fler gängrelaterade brott och människor som fastnar utanför samhället.

Det är tragiskt att se att SD, som så ofta säger att man vill förändra, faktiskt inte har ett enda bostadspolitiskt förslag som visar hur man skall göra, för att göra Uddevalla till en mindre segregerad stad.

Vi i KD har lagt förslag på ombyggnation och upprustning av norra Uddevalla

Vi har varit med och fattat beslut om de byggnationer som Uddevallahem gör i centrum och på Skogslyckan.

Vi har argumenterat för att Fröland skall ombildas till ett nytt kustnära bostadsområde med bostäder, butiker och båtplatser

Vi har argumenterat för ungdomsbostäder i Herrestad

Vi har argumenterat för att Ryssberget skall färdigställas så att vi kan få nya bostäder i detta område

Vi har varit med och röstat ja till de hyres- och ägarlägenheter som finns i Ljungskile

Kort och gott vi pratar inte bara om segregationen, vi försöker vara med och bryta sönder den en gång för alla.

Magnus Jacobsson (KD)

Uddevalla