Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dan Gabrielsson

Denna artikel ingår för dig som är kund.

SD vänder arbetarna ryggen

LO: SD har många gånger visat att de är ett högerparti.

Från fackets sida har vi länge krävt att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Den S-ledda regeringens förslag om schyssta villkor vid offentlig upphandling var ett viktigt steg i den riktningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den 30 november, samlas SD och de borgerliga partierna i riksdagens kammare för att tillsammans sänka detta förslag. Att SD fortsätter att vända arbetare och svenska löntagare ryggen visar att de är ett utpräglat högerparti. Att borgarna inte sluter upp för svenska arbetare förvånar inte. Det brukar de inte göra.

Konsekvensen är att anställda på svenska arbetsplatser förlorar, vinnare är arbetsgivare som vill få konkurrensfördelar genom att dumpa löner och arbetsvillkor. Så kan vi inte ha det. Det är inte så vi bygger Sverige starkare. LO kommer alltid att kämpa för att man kunna leva på sin lön. Arbetarrörelsen bygger den svenska modellen, högern och SD gör allt för att rasera den.

Nyligen sa moderaterna att de, som en lärdom av det amerikanska valet, måste bli bättre på att lyssna på människors oro. Nu vet vi att det bara är den oseriösa arbetsgivarens ”oro” de kommer lyssna på. Ett exempel på vad de borde höra är att det finns taxichaufförer som arbetar 12- 13 timmar per dag – sex till sju dagar i veckan med en lön motsvarande 27 kronor i timmen. Om inte moderaterna förstår att den som inte kan leva på sin lön känner oro, då ser uppvaknandet efter USA-valet mest ut som retorik. När människors oro ställs mot arbetsgivares vinstintresse väljer moderaterna det senare. Varje gång.

SD har många gånger visat att de är ett högerparti. De har röstat nej till tryggare anställningar genom färre visstider, nej till nollvision för arbetsplatsolyckor och nej till höjd a-kassa. De har röstat för att behålla Fas 3 och den bortre parentesen i sjukförsäkringen, föreslagit att det ska bli svårare att strejka och att det ska bli lättare för arbetsgivarna att kunna sparka vem de vill. Jimmie Åkesson har också varit tydlig med att han vill sitta i regeringen tillsammans med Moderaterna och KD.

Den S-ledda regeringens förslag innebär att kommuner, landsting och myndigheter ges möjlighet att ställa större krav på villkoren för de anställda i de offentliga upphandlingarna. Idag konkurreras seriösa företag ut av oseriösa aktörer som erbjuder sina anställda oanständiga löner och dåliga arbetsvillkor. I praktiken innebär det att svenska skattepengar går till att tränga ut seriösa företag till förmån för de oseriösa.

Karl- Petter Thorwaldsson

LO-ordförande

Dan Gabrielsson

ordförande LO-distriktet i Västsverige