Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Se potentialen i norra delen av Sotenäs!

Planera för tillväxt, bryt den negativa trenden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dagarna bereds Sotenäs kommuns bostadsförsörjning och samtidigt behandlas skolornas framtid. Därför finns det all anledning att se till den potential som finns i den norra kommundelen. I Bovallstrand finns en uppskattad skola, livsmedelsbutik och ett aktivt småföretagande. Faktorer som är av största vikt för att locka unga familjer till inflyttning. Lägg därtill närheten till kranskommunerna och E6.

Faktum är att norra kommundelen har en pendlingstid till hela Trestad liksom till, Stenungssund, Kungälv och Hisingen inom en timme – och Göteborg strax över en timme. Pendlingstid med resa fram och åter med bil gör en halvtimmes skillnad per dag mellan södra och norra kommunen. Det är en avgörande faktor för de flesta som pendlar.

Kommunens företrädare och det kommunalt ägda bostadsbolaget tycks helt ha missat detta, som vi i norra delen ser varje dag. Hela kommunen skulle vinna på att ökad byggande av primärt lägenheter i norra kommunen. Om våra beslutsfattare studerar var det finns tillväxt och arbetstillfällen, vad människor som flyttar värdesätter när de väljer bostadsort, då skulle planeringen se annorlunda ut.

De små skolorna i kommunen ger en trygg och stabil tillvaro där alla elever blir sedda. Om vi ser i norra kommunen så finns det en tillväxt i antal invånare relativt kommunens totala utveckling, trots att nybyggnationen drar folk i annan riktning inom kommunen. Det byggs inte hyresrätter eller bostadsrätter för vanligt folk alls i norra delen. Tyvärr har så inte skett i Bovallstrand sedan 1990, bortsett från 55plus-boenden.

Därför är det av största vikt att kommunledningen fattar beslut som gagnar tillväxten – i hela kommunen.

Planera för tillväxt, bryt den negativa trenden. Bygg så nära E6 det går, men med havet i sikte som lockbete för inflyttare. Bevara de små skolorna i norra delen av kommunen för att locka nya skattebetalare och ta hand om alla de som idag aktivt väljer Bovallstrands skola för att barnen där mår bra.

Mikael Andersson

Ordförande Bovallstrands Hembygdsförening