Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Se till att hemkommunerna skickar med resurser och personal

Du är välkommen till Bohuslän - men resurserna måste du också ha med dig om du ska ha hemtjänst

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Så säger socialtjänstlagen: ”Om du ska åka på semester till en annan kommun ska din hemkommun ansvara för de stöd- och hjälpinsatser du behöver. Semesterkommunen eller den så kallade vistelsekommunen är skyldig att hjälpa din hemkommun med att utreda vilka insatser du behöver och att sedan utföra dem.”

LÄS MER: Uppmaningen: "Håll er borta från Bohuslän"

De göteborgare eller stockholmare som vill tillbringa mer tid på sina fritidsboenden i vårt härliga Bohuslän, är som alltid hjärtligt välkomna. De får njuta av allt det vackra vi annars får ha för oss själva året runt, och storstadsbornas pengar skapar fler arbetstillfällen och genererar ett allmänt välkommet pengaregn över kreti och pleti bland oss bohusläningar.

De storstadsbor som med laglig rätt vill ha stöd- eller hjälpinsatser utförda av sin semesterkommun, måste dock i dessa coronatider, bli hjälpta av personal som hämtas från sina hemkommuner. Det är viktigt att de attraktiva kustkommunerna i tid begär personalresurser från till exmpel Stockholm och Göteborg, så att inte bara de lagliga skyldigheterna ”vägras” från semesterkommunernas sida. Då det förmodligen inte finns laglig grund att neka till exempel Göteborgare eller Stockholmare stöd- och hjälpinsatser i semesterkommunerna, riskerar dessa kommuner bara att förlora viktig tid för att kunna fatta viktiga strategiska beslut i dessa Coronatider.

Ponera att hemkommunerna Stockholm och Göteborg inte bistår semesterkommunerna med behövliga – begärda – personalresurser. I detta läge har hemkommunerna inte uppfyllt det som socialtjänstlagen säger, det vill säga; ”Om du ska åka på semester till en annan kommun ska din hemkommun ansvara för de stöd- och hjälpinsatser du behöver.” I sådant läge faller även det juridiska ansvaret på hemkommuner som Göteborg eller Stockholm. Då kan semesterkommunerna neka hjälp, med hänvisning till att hemkommunerna inte tillsatt personalbehovet för sina egna kommuninvånare.

LÄS MER: Sprid inte smittan – håll er borta från Bohuslän i vår!

Du är hjärtligt välkommen till vårt vackra Bohuslän, men din hemkommun har ansvaret för att personal från din hemkommun är dig behjälplig med stöd- och hjälpinsatser, även här.

Pål Magnusson

Uddevalla