Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sex måste alltid bygga på frivillighet

Äntligen har Sveriges riksdag röstat igenom en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke, den så kallade samtyckeslagen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Denna lag träder ikraft 1 juli 2018 och innebär att sex ska bygga på frivillighet för att inte vara olagligt.

Det ska inte gå att komma undan med ursäkter som ”jag trodde hon ville”. Skulden ska ligga där den hör hemma, hos förövaren. Detta har varit något som S-kvinnor och många andra organisationer i kvinnorörelsen kämpat länge för.

Nu fortsätter arbetet för att se lagen implementeras, att se till att dess intentioner efterlevs, att alla som i någon form arbetar med sexualbrott förstår lagens innebörd, att brottsligheten prioriteras av hela rättsväsendet och att det sedan sitter i ryggmärgen på varenda en av oss att sex alltid ska bygga på frivillighet och respekt.

Vi anser att det är först nu som lagen bekräftar att min kropp bara är min och ger mig ett tydligt sexuellt självbestämmande. För att hårdra det hela kan man säga att min kropp med nuvarande lag är lovligt byte ända tills jag säger nej. Från och med 1 juli är min kropp bara min hela tiden fram till dess att jag säger ja. Det är en stor skillnad och avgörande skillnad. Det visar också att kvinnlig sexualitet får finnas. Vi får nu och måste nu tydligt visa och säga att vi vill ha sex. Förhoppningsvis leder detta i sin förlängning till att bilden av oss kvinnor som antingen horor eller madonnor suddas ut.

Den nya samtyckeslagen får oss alla förhoppningsvis att förstå att bilden av vad som är en vanlig våldtäkt är felaktig. Utomhusvåldtäkten där förövaren är en okänd person är inte den vanligaste sortens våldtäkt. Den vanligast är där förövaren är någon offret känner sedan tidigare och som sker inomhus.

Ytterligare en viktig skillnad efter 1 juli är att grov oaktsamhet äntligen kriminaliseras även inom sexualbrott, likt inom andra allvarliga brottstyper. Denna ändring kommer förhoppningsvis leda till att fler förövare döms för övergreppen de begått eftersom det inte längre bara går att säga att personen saknade uppsåt (avsikt).

#Metoo var inte en övergående fluga. Kampen för kvinnors rättigheter fortsätter. Vi lovar!

Sofia Andersson

ordförande SSU Fyrbodal och riksdagskandidat (S)

Karin Engdahl

regionråd (S) och riksdagskandidat (S)