Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Grönsaker. Mums för miljön.
Grönsaker. Mums för miljön.

Självklart är det bättre att äta mer grönsaker

WWF: Detta är vår vision om den hållbara maten

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Börje Berntsson

LÄS MER: Visst är svenskt kött miljövänligt

Vi vill svara på de påståenden och påhopp om Världsnaturfonden som Börje Berntsson skrev i en insändare i denna tidning härom veckan.

WWF kämpar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten. Vi arbetar också för att mänskligheten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt. För att nå våra mål jobbar vi såväl på politisk nivå som ute i fält och i tätt samarbete med lokalbefolkningar runt om i världen.

För att möta de klimatförändringar som möter oss liksom hoten mot vår biologiska mångfald rekommenderar våra matexperter att vi äter goda, hälsosamma och säkra livsmedel som producerats på ett hållbart sätt, och som bidrar till att uppfylla FN:s hållbarhetsmål. Vi uppmanar alla aktörer, från jord och vatten till bord, att ta ansvar och göra åtaganden för att hela livsmedelskedjan ska vara hållbar.

Vi anser att vår matbasen ska vara växtbaserad. Vi har aldrig påstått att man kan klara sig på en föda utan protein. Vi behöver äter mindre, men bättre kött jämfört med idag. Berntsson skriver att köttet har en liten påverkan på miljön. Det stämmer inte. Vi anser att köttet ska vara från djur som bidrar positivt till den biologiska mångfalden. Det kan innebära kött från nötdjur och lamm som betat naturbetesmarker, eller gris och fågel som fötts upp på matrester. Även viltkött kan ingå. Självklart uppmanar vi alla att ersätta den mängd protein som krävs varje dag, exempelvis i form av baljväxte. Man kan också äta fisk och annan sjömat som är ansvarsfullt fiskad eller odlad och kommer från hållbara bestånd som förvaltas väl.

Vegetabilierna odlas i långa växtföljder som ökar jordens bördighet, och vi har mer vatten i åkerlandskapet. Pollinerare gynnas, liksom skadedjurens naturliga fiender. Ett minimum av växtskyddsmedel används och den biologiska mångfalden ökar. Stall- och handelsgödsel används utifrån vad som är mest optimalt för miljön och för produktionen. Vi äter både frukt och grönt från närområdet i största möjliga utsträckning. Vi tar inte ut mer fisk än att den hinner återhämta sig och att havens ekosystem är i balans.

Anna Richert

matexpert

Lisbeth Larsson

kommunikationschef

Världsnaturfonden WWF