Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Debattörerna protesterar mot höjning av arrenden för sjöbodar.

Sjöbodsarrenden blir en kassako för Sotenäs kommun

Socialdemokraterna: Fler måste kunna få en sjöbod till rimligt pris

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Gång efter annan syns det åsikter på denna sida om hur majoriteten i Sotenäs kommun hanterar sjöbodsarrenden. Under den senaste mandatperioden har arrendet för sjöbodar höjts kraftigt.

Argumenten är flera. Jämförelser görs med kringliggande kommuner som har helt andra beräkningssätt, vilket gör det omöjligt att överhuvudtaget jämföra. Ett annat argument är att arrendena ska marknadsanpassas.

”Vem vill inte ha ett sjöbodsarrende även om det kostar ett antal tusenlappar. Har du inte råd så sälj sjöboden så sägs det från majoriteten. Det är så marknaden fungerar.”

Nu är arrendet uppe i 72 kronor per kvadratmeter för sjöbod plus brygga plus gångar dit plus vatten mellan bryggor.

Men majoriteten vill återigen höja sjöbodsarrendet, eventuellt även Sverigedemokraterna, med ytterligare nästan 40 procent till 100 kr kvadratmetern för att täcka ytterligare kostnader. Vilka är dessa ytterligare kostnader?

Man har också planer på att finansiera underhållet på vägarna till hamnar och vägar som går förbi sjöbodar genom att höja arrendet för sjöbodar. Majoritetens fantasi har inga gränser när det gäller att klå åretruntboende på pengar för sjöbodsarrenden.

Sjöbodsarrenden har blivit kommunens kassako när de inte vill höja skatten för att klara utgifterna i kommunen.

Majoriteten vill dessutom döpa om sjöbodarna på Smögenbryggan till ”affärer” så att ägarna till bodarna kan fortsätta ta in bra hyror men ändå kunna arrendera en annan tomt av kommunen att ha sjöboden på.

Dessa slipper också betala arrenden för bryggan framför sjöboden samt de slipper även underhållet, vilket kommunen står för.

I dag tjänar kommunen stora pengar på sjöbodsarrenden och uthyrning av båtplatser. Vi Socialdemokrater är gärna med på att skapa större intäkter genom att höja priset för icke kommunmedlemmar. Men först och främst vill vi öka antalet sjöbodtomter så att kommuninvånare kan få en sjöbod till rimligt pris.

För Socialdemokraterna

Lars-Erik Knutsson

Bengt Sörensson

Jan-Olof Larsson