Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Skärp straffen för hedersrelaterat våld

Linda Jansson och Carin Ramneskär (M): Våga ta ställning mot detta oacceptabla våld.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi vet att många barn och vuxna lever under hedersrelaterat förtryck och våld. I en hederskontext är kontroll av flickors och kvinnors sexualitet helt central. Baserat på synsättet att individen har en underordnad ställning gentemot kollektivet. Vi får dagligen vittnesmål om att flickor/kvinnor bevakas för att hålla så kallade hedern intakt. Denna bevakning innebär en absolut begränsning och total kontroll av individens tillvaro.

Olika uttryckssätt förekommer även i vårt samhälle som till exempel bortgifte (tvångsäktenskap) oskuldskontroller och könsstympning. Kvinnor och flickor är mest utsatta, men givetvis förekommer olika former av kontroll och makutövning även mot män och pojkar. Det finns också pojkar (barn) som uppmanas att ha extra kontroll på sin mamma så att mamman inte talar med främmande män. Dessa pojkar fråntas sin barndom på ett raffinerat sätt inom ramen för heder och kontroll.

Nu går vi raskt mot ännu ett långt sommarlov. Som ter sig olika för varje barn, men några barn kommer att fråntas rätten att vara barn och ungdom. Ser vi på statistiken så ökar risken att barn och unga förs ut ur landet. Det rör sig i en hel del fall om hedersrelaterade aktiviteter, som till exempel att tvingas ingå äktenskap eller könsstympas.

Ibland kommer barn tillbaka, märkta för livet, ibland upptäcker skolan under hösten att det är barn som saknas. 2018 rapporterade nästan en tredjedel (88 fall) av landets kommuner att de fått orosanmälningar eller rapporter om barn som förts bort mot sin vilja. Året innan, 2017, handlade det om 56 barn. Gemensamt för dessa siffror är att det handlar om misstänkt hedersförtryck enligt det Nationella kompetensteamet mot hedersförtryck. Om mörkertal kan vi dessvärre bara ana och anta, men en sak är säker mörkertal finns. Det åvilar ett stort ansvar på samhället att förhindra och minska den här typen av hedersrelaterad brottslighet.

Sommarlovet kommer med stormsteg – våga fråga – våga vara "nyfiken" – våga ställa krav i din omgivning vilka åtgärder som vidtas i din hemkommun för att förhindra att barn och unga vuxna förs ut ur landet under hederns täckmantel Våga ta ställning mot detta oacceptabla våld.

Vi Moderatkvinnor vill se skärpta straffskalor, fler som lagförs och bättre skydd för dem som utsätts.

Linda Jansson

Moderatkvinnorna Västra Götaland

Carin Ramneskär

Moderatkvinnorna