Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Framtiden för Lysekil? En containerhamn i Shanghai.

Ska Brofjorden bli ett Shanghai?

"Vad händer när det inträffar olyckor eller krigshandlingar mot Brofjorden?"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När jag läser om hur Kina vill exploatera Lysekil blir jag oroad.

Som vi alla vet är Bohusläns natur unik, Gullmarsfjorden och Kosterhavet är marina naturreservat,

Nu hotas naturen av en ny storhamn i Brofjorden, ett stenkast från Gullmarsfjorden. Hamnen kommer att medföra stor ökning av trafik på land och till sjöss, med det blir belastningen för miljön mycket stor i form av utsläpp och avgaser. Gifter från fartygens bottenfärger utgör ett stort hot mot det marina livet i närheten av Brofjorden. Det finns säkert fler negativa konsekvenser på miljön i området. Är Gullmarsfjorden inte värd att vara rädd om?

Vad händer när det inträffar olyckor eller krigshandlingar mot Brofjorden?

Jag kan tänka mig att Kina vill ha mer än bara en hamn i Bohuslän, vad blir nästa steg? Kina är ju välkänt för att vara diktatorisk stormakt. Ska vi tillåta dem att vara verksamma här?

Om ni vill skapa ekonomisk och ekologiskt hållbar utveckling borde ni utveckla möjligheter för småskalig och ekologisk livsmedelsproduktion. Brodalen och Lyseslätten har bördig åkermark som vi borde vara rädda om. Efterfrågan på närodlat och ekologisk mat ökar likaså intresset för ekoturism i liten skala. Det är väl bättre att skapa mervärden och naturvärden som blir hållbara över generationer

Om ni har sunt förnuft ta det fånga och säg nej, nej till Kina

 

Lotta Hellby

Biolog och lärare

 

Har du synpunkter på insändaren eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.