Evangeliet. Debattören är kritisk till kreativa personliga formuleringar i predikningarna.
Evangeliet. Debattören är kritisk till kreativa personliga formuleringar i predikningarna.

Ska Gud bo i magpirret?

Präster har formuleringar utan förklaringar i predikningarna.

ANNONS
|

Bokförlaget Natur & Kultur har i år gett ut boken: ”Homo Deus – En kort historik över morgondagen”. Författaren Yuval Noah Harari som undervisar vid Hebreiska universitetet i Jerusalem skriver: ”Varje år arrangerar hbtq-rörelsen en gayparad i Jerusalem. En dag av unik endräkt i denna konfliktladdade stad. Religiösa judar, muslimer och kristna har en gemensam sak: alla tycker illa om paraden och förklarar att det sårar deras känslor att se detta i den heliga staden. När de homosexuella vill att vi skall respektera deras känslor, bör de respektera våra.”

Han beskriver hur den humanistiska revolutionen har nått utbildningssystemet. Fråga lärare vad de försöker lära ut – om det är i förskolan, folkskolan eller universitetet – de kommer att svara: ”Framför allt försöker vi lära dem att tänka själva”. Enligt ny humanism är himmel och helvete inte några platser ovan molnen – de tolkas som inre krafter i vårt psyke.

ANNONS

När präster förr i tiden talade i kyrkan hänvisade de ofta till Bibelns texter. Idag blir det vanligare med egna formuleringar utan förklaring. Äldre kyrkobesökare skulle nog bli överraskade om de från sin präst fick höra till exempel ”Gud bor i magpirret” och fundera över varför de missat denna text i sin Bibel.

Ordvalen verkar bero på en teologisk undervisning och bibeltolkning med tonvikt på humanism vars budskap är: ”Om det känns bra, gör det! Du vet själv vad som är bra för dig.”

När samma händelse, tal eller skrivna ord kan få vissa människor att må bra och andra att må dåligt är det bättre att samtala än att kriga. Det bästa för Svenska kyrkan är kanske att i samförstånd dela upp den Svenska kyrkan i den lutherskt kristna kyrkan och den humanistiska kyrkan.

Elsie Linder

ANNONS