Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nytt och gammalt. Hur ska man få bygga på Smögen i framtiden?

Ska Smögen avvecklas för alla permanentboende?

En död hand kommer att läggas över samhället

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till Ulla Ljunglide 14 oktober Så vill vi bevara och utveckla Smögen

Ulla Ljunglide skriver i lördagens debattsida att den gamla planen är otidsenlig. Den medger stora breda vägar på Smögen och det är tydligen inte bra. Ska man gå tillbaka som det var i min barndom, då var vägarna anpassade efter åkaren Botvid Fälts häst och vagn, är detta att utveckla Smögen?

Ulla skriver också att planen inte medger butiker och restauranger. Är alla butiker och restauranger som finns på vår ö, svartbyggda? I gamla Smögen ska man enligt den nya detaljplanen inte få använda moderna bra material som de nya kompositmaterialet som liknar trä. Ej heller toppenmaterialet Lavellaplast, detta material varar i minst 60 år. Ett kompositmaterial som liknar de gamla fula Sidi- och Malmexplattorna (eternit, red anm) är däremot godkända. Hur tänker planläggarna?

Ett annat material är aluminium. Fönster av detta material varar i minst 50-60 år. Man kan få fönster av aluminium som helt liknar gammaldags fönster, med poster och spröjs. Man ser ingen skillnad. Varför tillåter inte planen aluminiumfönster?

En detaljplan som ska ta Smögen tillbaka till 1800-talet ska gälla för gamla Smögen. Detta kommer att lägga en död hand över samhället. Inga ungdomar vill leva och bo i ett museum.

När man går på den berömda Smögenbryggan – vad ser man då på andra sidan hamnen? Jo, det nya sommargästgettot Kleven. Hus som är utformade som växthus. Två stora hus som är tre meter högre än de gamla magasinen och som effektivt har tagit havsutsikten från många i gamla Smögen.

Byggnämnden skrev förut att Kleven är viktig för hamnmiljön och att alla förändringar i området har stor påverkan på denna miljö. Nu ser man resultatet.

I gamla Smögen ska gälla stenhårda regler, men på andra sidan hamnen kan man i princip göra som man vill. Byggnämnden godkänner allt.

Bevare oss Smögenbor för vad som komma ska.

Smögenbo som lever i nuet

Läs också: Bevarandeplaner sänker Sotenäs