Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skapa Ranrike kommun

Kommunerna måste bli större

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

» Replik till Mikael Andersson 22 september Hur kan vi kraftsamla i Sotenäs?

Mikael Andersson skriver ”Kanske måste våra ledande politiker, tjänstemän och andra företrädare se ett större sammanhang med hela kommunen och börja skapa ett lag”. Han är övertygad om att ”vi alla” kan så mycket bättre och frågar samtidigt hur vi kan bli bättre och hur vi kan komma till handling och leverera?

Jag vill fråga Mikael om han själv kan ge några konkreta förslag på hur vi kan bli bättre och att bli en av Sveriges 30 bästa kommuner?

Det enda han har att komma med är att ändra kommunens namn till Smögens kommun. Jag har inget emot orten Smögen eller dess invånare. Tvärtom: Jag gillar både Smögen och invånarna. Men inbilla sig att byta ut namnet Sotenäs mot Smögen eftersom det senare är mera känt vittnar om inskränkthet.

Enligt statistik från 2014 var Sotenäs kommun befolkningsmässigt den minsta kommunen i norra Bohuslän med 8 931 personer, Lysekil 14 299, Strömstad 12 694, Tanum 12 346, Munkedal 10 243. Totalt 58 517 invånare, vilket är i storlek med Uddevalla kommun med 53 517 personer.

Mikael, du pratar om visioner. Kan du ge några sådana som gynnar utvecklingen i Sotenäs? En vision skulle kunna vara att Norra Bohusläns fem kommuner samordnas till en kommun med namnet Ranrike.

I Sverige finns förslag på att bilda större regioner i hela landet. Inom kyrkans värld sker också sammanslagningar. På samma sätt bör det bildas större kommuner i många delar av Sverige.

Då framträder allt för många personer som konstruerar olika skäl som försöker visa på hur fel det blir med föreslagna sammanläggningar. Många förtroendevalda och makthavare anar att de inte får plats i de större enheterna.

Sammanslagningen för tre år sedan av miljönämnderna i kommunerna Sotenäs, Lysekil och Munkedal till en gemensam miljönämnd är en bra början som kan ge upphov till samordningar inom andra områden.

Att på frivillig väg utforma större kommuner i Sverige lär aldrig gå. Här måste riksdag och regering agera.

 

Bjarne Josefsson