Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skarsjövallen är bäst.
Skarsjövallen är bäst.

Skarsjövallen är den bättre arenan för oss landsbygdsbor

Gunnar Person: Man kan komma med bilen ända fram till läktarna

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Med förvåning och besvikelse har informationen om att Skarsjövallen tills vidare skall stängas för fotboll rört upp känslorna hos ett fotbollsälskande landsbygdsfolk. Hur kan sånt få hända för den förening som varit regionens främsta fotbollsklubb från mitten av 1990-talet när LSK från att ha varit ett ordinärt lag i de lägre serierna blev ett allsvenskt lag 1997? Därefter har LSK varit ett stabilt superettanlag, ja även med allsvenskt spel 2008 och nu i toppen av söderettan och ett damlag som ser ut att kunna gå mot allsvenskt spel om ett par år. Till det kommer att föreningen har flera hundra ungdomar i daglig lekfull träning och spännande ambitionshöjande matchspel på Skarsjövallen. Att den ekonomiska situationen för LSK ibland varit kritisk har varit känd men alltid klarats upp. Men att situationen nått som det nu tycks ”vägs ände” är svår att ta till sig för oss som älskar att följa LSK match efter match i medgång och motgång. Medias bevakning och rapportering om hur dialogen mellan LSK ledning och Uddevalla kommun utvecklats så illa att LSK fotboll nu skall trängas in till Rimnersvallen med vad det innebär för alla berörda gör förvåningen och besvikelsen än större. För det krånglar till det även för oss som publik att följa LSK hemmamatcher på Rimnersvallen för att inte tala om vilket stort aber det blir för ungdomsverksamheten.

Att kommunen inte ”rakt av” kan gå med på att köpa Skarsjövallen för flera miljoner är förståeligt men att säga nej till att hjälpa till med driften av anläggningen med cirka 1,5 miljon per år är dock oförståeligt. Kommunens utredning 2018 om vad föreningsverksamheten i kommun kostar visar på en klar snedfördelning där Oddevold får ett totalt årligt stöd på dryga 2,5 miljoner att jämföras med LSK som får cirka 0,4 miljoner. Sådant årligt idrottsstöd borde nog med rätta döpas om till en investering i det ideella föreningslivet och inte med sina blygsamma siffror i det stora hela behöva skapa politisk träta och avvägas i den politiska resursfördelningen av miljarder till kommunens kärnverksamhet. Att som nu kunna läsa att medborgare avser vägra att betala skatt om LSK skulle få ett ökat stöd för sin fotbollsverksamhet känns inte bra för oss. Vi som dagligen ser hur föreningseldsjälar utan eller med ringa ersättning med detta lilla stöd stimuleras att driva idrottsverksamhet till fromma för gammal som ung på såväl amatör- som elitnivå.

Det man kan förstå av dialogen med Uddevalla kommun så vill LSK åstadkomma någon form av likabehandling av föreningsstödet. De fram till idag nödvändiga penninglånen från medlemmar till driften av Skarsjövallen kan man inte fortsätta med utan får nu vackert gå med på ”en politisk armbågsbjudning” till trängsel på Rimnersvallen. Att nu läsa att planerad ungdomslandskamp på Skarsjövallen måste flyttas till Rimnersvallen är skämmigt! Tänk om bästa Uddevallapolitiker och låt oss många landsbygdsbor utanför kommungränsen tillsammans med Ljungskilebor och övriga Uddevallabor få fortsätta se LSK spela och träna på Skarsjövallen. Och som ett medelålders par från Uddevalla sa till mig vid en match härförleden, ”Det är så lätt att komma till Skarsjövallen, alla kommer ju med bilen ända fram till läktarna för att sedan kunna sitta vid sidlinjen och följa spelets minsta finess!”

Gunnar Person

Kastet, Stillingsön